У Харкові не рекомендують пити воду з природних джерел біля зруйнованої нафтобази

Фахівці Харківського обласного центру контролю та профілактики захворювань не радять використовувати воду для приготування їжі та для пиття зі свердловин і з природних джерел, що розташовані недалеко від нафтобази, зруйнованої «Шахедами» в Немишлянському районі 9 лютого. Тоді через удари безпілотниками по резервуарах стався витік палива - у навколишнє середовище потрапили 3 тисячі тонн нафтопродуктів.

У лабораторному центрі розповіли, що провели дослідження води з природних джерел біля Петренківського водосховища та на вулиці Печенізькій, 1-А (це біля мосту на проспекті Льва Ландау), а також зі свердловин на території приватних будинків.

«Наразі вміст нафтопродуктів у воді не перевищує гігієнічний норматив. Водночас нагадуємо, що підземні водоносні горизонти не захищені від поверхневих забруднень. У зв’язку з цим існують ризики забруднення підземних вод нафтопродуктами протягом невизначеного часу», - стверджують в обласному центрі контролю та профілактики захворювань.

Нагадаємо, що після ударів безпілотниками з нафтобази паливо потрапило до річки Немишля, а з неї -до річок Харків, Лопань та Уди. Наприклад, через декілька днів вміст нафтопродуктів у Немишлі перевищив норму майже в 100 разів.

Теги:

Комментарии