У Харкові поліклініка відмовилась від більш дешевих аналізів для пацієнтів і оголосила новий тендер, щоб обрати “потрібну” лабораторію — ХАЦ

Харківська міська поліклініка №24, яка обслуговує жителів Холодної Гори, відмовилась від більш дешевих аналізів для пацієнтів та оголосила новий тендер на ці послуги, уже на більшу суму. Про це повідмили в “Харківському антикорупційному центрі”, посилаючись на дані системи “Prozorro”.

Перший раз поліклініка оголосила торги на надання лабораторних послуг за двома лотами на загальну суму 3,45 млн грн 24 жовтня. Йдеться про проведення різноманітних лабораторних аналізів на базі поліклініки приватною лабораторією: від біохімії крові до складніших гормональних та імунологічних досліджень.

У першому лоті взяли участь два підприємства: “Медична лабораторія “Аналітика” та “Лаборатория Миллениум” (вона зараз працює у поліклініці №24), у другому лоті учасників побільшало: додалося ТОВ “Медичний центр “МТМ”.

Найнижчу ціну за двома лотами запропонувала лабораторія “Аналітика”. Загальна вартість послуг мала б скласти 2,75 млн грн, тобто економія в результаті торгів склала б 700 тисяч гривень, або 20%. Але 6 листопада поліклініка відмовилась підписати договори та скасувала закупівлю нібито тому, що надання цих послуг вже не потрібно.

16 листопада лабораторія “Аналітика” оскаржила рішення про відміну в Антимонопольному комітеті України, вимагаючи довести процедуру закупівлі до кінця та укласти угоду. 

Не дочекавшись рішення АМКУ, 21 листопада міська поліклініка оголошує нову закупівлю, і вже на більшу суму. Загальна сума по двом лотам вже становить 4,32 млн грн. До цієї закупівлі фактично включені послуги, від яких раніше поліклініка відмовилась.

На нові торги на кожний лот прийшов лише один учасник. Лабораторія “Миллениум” запропонувала за надання послуг за 2,16 млн грн по одному лоту, та ТОВ “Медічний центр “МТМ” – 1,72 млн грн по іншому лоту. Тобто, незважаючи на більшу суму закупівлі, економія складає лише 440 тисяч гривень, або лише 10% від очікуваної вартості.

Але 23 листопада АМКУ задовольняє скаргу “Аналітики” та зобов’язує поліклініку скасувати попереднє рішення про відміну процедури закупівлі.

Юрист ХАЦ Володимир Рисенко звертає увагу, що згідно рішення Антимонопольного комітету поліклініка зобов’язана скасувати рішення, укласти договір з переможцем, причому із суттєвою економією бюджетних коштів. Однак поліклініка не виконує рішення АМКУ і продовжує вже нову процедуру закупівлі зі значно вищими цінами. За словами юриста, таке нехтування рішенням АМКУ викликає величезні питання до законності дій керівництва 24-ї поліклініки.

Уже не вперше розслідувачі-антикорупціонери помічають дивні закупівлі у виконанні КНП “Міська поліклініка №24”. Цього року вона “відмітилась” закупівлею коштовного одягу та аксесуарів. Після публікації ХАЦ про ці закупівлі  керівник медзакладу в липні був відсторонений та призначена перевірка закупівель. Однак результат перевірки досі невідомий.

Вже після відсторонення керівника ХАЦ писав, що поліклініка уклала угоду з ФОП Зайцев Володимир Олександрович на проведення ремонту четвертого поверху. Вартість робіт оцінили у 1,8 млн грн, при цьому ціни на деякі матеріали завищені у рази.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии