У Харкові та області роздають сотні підрядів на ремонт багатоповерхівок та доріг без проведення торгів — ХАЦ

У Харківській міськраді роздають сотні договорів на ремонт багатоповерхівок та доріг без проведення торгів, дуже часто не публікуючи навіть перелік робіт. У травні за непрозорою схемою лише на ремонти будинків у місті роздали понад 35 млн грн. про це повідомили в “Харківському антикорупційному центрі”.

Так, КП “Харківські теплові мережі” протягом місяця уклало неконкурентних угод на суму 43 млн грн. Найбільша угода на суму 9,3 млн грн стосувалася постачання палива. Її уклали з ТОВ “Золотий стандарт К”. Вартість одного літра склала 46,9 гривень. Ця ціна є вищою, ніж коли комунальники проводять торги.

Крім того, 30 “непрозорих” угод тепломережі уклали з ТОВ “Котлотурбомонтаж” на загальну суму 3,6 млн грн. Фірма зареєстрована у квартирі, де, за даними аналітичної системи YouСontrol, були “прописані” ексдепутат Харківської міськради Андрій Саєнко та його мати.

Харківська міськрада витратить 2,2 млн гривень на піар в онлайн-ЗМІ: переможці тендерів

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міськради за місяць уклало понад 100 прямих договорів на суму 21,3 млн грн. Підряди отримали ТОВ “Алдена”, ТДВ “Житлобуд-2” і ТОВ “Світ будівництва 21”. Остання фірма масово отримала підряди на створення проєктів проведення ремонтів у навчальних закладах міста. Засновницею вказана Наталія Тарасенко.

Ще одна нова фірма, яка без тендерів отримує підряди — ТОВ “МКС-Плюс”. У травні з цим підрядником Управління уклало 6 договорів на майже 2 мільйона гривень. Мова йде про розробку проєктної документації для відновлення будинків на Салтівці.  До 2023 року фірма державних та комунальних підрядів не отримувала, а до квітня 2023 року серед засновників була дружина члена виконкому Андрія Колоса. Зараз “МКС-Плюс” записана на Юрія Соболєва, з яким Колос разом працював у корпорації АВЕК Олександра Фельдмана.

За даними ХАЦ, непрозоро роздає підряди також і Департамент житлово-комунального господарства міськради, який без тендерів за місяць розпорділив 120 підрядів на 18 млн грн.  Найбільше отримало ТОВ “Будівельно-ремонтна фірма “Укрбуд” — 4,6 млн грн.

Також активно без проведення торгів роздавали підряди у громадах області. В основному такі угоди стосувалися ремонту доріг, але не тільки. У травні в Пісочині уклали прямих договорів на 10 млн грн, Дергачах – 7,7 млн грн, Старовірівки – 4,8 млн грн, Солоницівки – 4,7 млн грн.

Зокрема, Солоницівська селищна рада уклала 13 договорів на загальну суму майже два мільйона гривень з ФОП Віцько Андрій Анатолійович щодо поточного ремонту.Варто зауважити, що ФОП Віцько Андрій Анатолійович був створений 10 травня 2023 року. А вже 18 травня були укладені з цим ФОПом перші три договори на ремонт доріг без жодних торгів. 

Схожа ситуація й у Дергачах, де 26 підрядів отримало нове ТОВ “Східпромрембуд”, яке було створене у березні 2023 року та зареєстрована у селищі Золочів. Єдиною засновницею є Олена Юхно, директором – Ігор Лебединець. Він відомий як директор кадастрового бюро Золочівської селищної ради.

“Незважаючи на всі заяви мера Харкова Ігоря Терехова, що місто становиться більш публічним – головний Департамент, який займається відбудовою, за непрозорою схемою роздає десятки мільйонів гривень на проекти, які стосуються саме відновлення будинків. Крім того, не змінилась й традиція деяких громад області віддавати підряди на поточний ремонт доріг на максимально допорогові суми своїм фаворитам або фірмам, які мають відношення до влади”, – зазначили в “Харківському антикорупційному центрі”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии