Відновлення культурної спадщини: Музей Сковороди на Харківщині запрошує міжнародних донорів

Влада Харківської області намагається залучити міжнародних донорів для відновлення Національного літературно-меморіального музею Г. Сковороди в селі Сковородинівка. Музей був повністю зруйнований російськими військами у ніч на 7 травня 2022 року.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“Щоб там провести консервацію, потрібно близько ₴10 мільйонів – чималі кошти. Бо консервація ж полягає не в тому, щоби поставити навіс просто, від, умовно кажучи, дощу. Це певний комплекс заходів”, — пояснив Синєгубов.

За словами голови ХОВА, наразі влада має кілька міжнародних партнерів, які готові долучитися до відновлювання культурних об’єктів Харківщини.

“Тож якщо втілюватиметься проєкт, об’єкт розконсервують – і вийде, що ми даремно витратили бюджетні кошти. Якщо ж нам не вдасться залучити кошти донорів, то до зими будемо вживати консерваційні заходи”, — зазначив голова ХОВА.

Наразі влада Харківської області має кілька міжнародних партнерів, які готові долучитися до відновлення музею. Однак, щоб проєкт втілився в життя, потрібно залучити ще більше коштів.

Зберегти та відбудувати: жителі Нюрнберга допомагають рятувати культурний та історичний вигляд Харкова

Нагадаємо, що національний літературно-меморіальний музей Сковороди у селі Сковородинівка Харківської області був повністю зруйнований внаслідок російської агресії 7 травня 2022 року. Колись це було місце проживання та творчості відомого філософа. Там також розташований знаменитий дуб, під яким він любив працювати.

У вересні 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики оголосило збір коштів для відновлення музею в рамках проєкту “Збережіть українську культуру”. Амбасадорами цієї ініціативи стали:

  • Святослав Вакарчук;
  • український реп-виконавець Володимир Самолюк, більш відомий як Skofka;
  • гурт Kalush Orchestra;
  • Wellboy;
  • блогер-мільйонник кіт Степан;
  • співачка Jerry Heil.

Святослав Вакарчук став першим благодійником проєкту і пожертвував 350 тисяч гривень на відновлення музею Сковороди на Харківщині. Наприкінці листопада переможці цьогорічного Євробачення гурт “Kalush Orchestra” передав 330 тисяч гривень на реконструкцію пам’ятки в доларовому еквіваленті.

Комментарии