Загибель людей біля зачиненого укриття: у Києві оголосили підозру посадовцю міської адміністрації

Директору департаменту муніципальної безпеки Київської міської військової адміністрації повідомлено про підозру у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України). Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи з 2018 року на цій посаді, несе персональну відповідальність за організацію та результати роботи даного структурного підрозділу з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту на території міста Києва. Неналежне виконанням підозрюваним службових обов’язків та відсутність з його боку контролю за утриманням і станом готовності укриттів призвели до загибелі та травмування людей на порозі зачиненого найпростішого укриття.

“Люди стукали, але укриття ніхто не відкрив”: чоловік розповів про загибель дружини у Києві (Відео)

Правоохоронці вважають, що підозрюваний не визначив реальні потреби фонду захисних споруд цивільного захисту у столиці, не надав жодних пропозицій щодо формування бюджету міста з цього питання. Він не організував роботу щодо створення фонду захисних споруд та не забезпечив дієвий контроль за їх утриманням і станом готовності.

Внаслідок цього з 4655 захисних споруд цивільного захисту лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання, а решта є непридатними та обмежено придатними. Частина придатних для використання захисних споруд постійно були зачинені.

Крім того, підозрюваний не вжив жодних заходів реагування щодо наказу Департаменту освіти і науки КМДА, на підставі якого до захисних споруд, розташованих у закладах освіти, під час повітряних тривог не допускалися особи, які не є здобувачами освіти чи працівниками цих закладів.

З метою приховування своєї службової недбалості та створення хибного уявлення про ефективність роботи він надав вказівку підлеглим працівникам створити в мережі Інтернет мапу укриттів столиці та забезпечити її наповнення інформацією про розташування захисних споруд цивільного захисту. До мапи укриттів вносились відомості про захисні споруди, хоча насправді вони були фактично відсутні або не були пристосовані для використання, про що складено акти підрозділами ГУ ДСНС у Києві. Кияни, будучи введеними в оману інформацією, розміщеною на мапі, після оповіщення про загрозу повітряної атаки вирушали за адресами, за якими укриттів не існувало або вони були зачинені чи не придатні для використання, чим наражали себе на небезпеку.

З цього приводу з 24 лютого 2022 року по 1 червня 2023 року на адресу очолюваного підозрюваним Департаменту надійшло понад 400 скарг громадян, а також звернення голів РДА, які були залишені без належного реагування.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Нагадаємо, що уночі 1 червня 2023 року під час ракетної атаки російських окупантів у столиці загинуло троє людей, включаючи 9-річну дитину. Мешканці намагалися потрапити до укриття поліклініки у Деснянському районі, але двері були зачинені. Охоронець, що мав відкрити двері укриття, за деякими ствердженнями мав ознаки алкогольного сп’яніння, та за свідченням мешканців сусіднього будинку вчиняв це регулярно.

За даними правоохоронців, це укриття фактично було єдиною захисною спорудою цивільного захисту населення, що знаходиться поруч з будинками, де мешкали загиблі та травмовані люди. Решта найпростіших укриттів, нанесених на мапу укриттів міста Києва в цьому місці станом на 1 червня 2023 року були відсутні або зачинені.

Раніше правоохоронці затримали чотирьох підозрюваних: першого заступника Деснянської райдержадміністрації, директора медзакладу, його заступника, а також охоронця. Керівнику поліклініки, його заступнику та посадовиці РДА суд обрав запобужний заїід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Охоронця узяли під варту.

NewsRoom – незалежне видання, що розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто».

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии