Засудили співробітника охорони поліції, який “зливав” росіянам інформацію про ЗСУ у Куп’янську

Червонозаводський райсуд Харкова визнав винним охоронника Куп’янського районного відділу Управління поліції охорони Харківської області у передачі ворогу інформації про переміщення, рух та розташування підрозділів ЗСУ. Зраднику призначили покрання у виді 5 років тюрми. Про це йдеться у вироку суду від 2 жовтня.

Як стало відомо “Харківському антикорупційному центру” з порталу “Судова влада”, мова йде про Віктора Кудіна.

За даними слідства, 53-річний мешканець селища Куп‘янськ-Вузловий їздив по території Куп’янського району, що контролювалася українськими військовими та збирав інформацію про розташування військової техніки та особового складу ЗСУ. Після чого передавав росіянам дані через чат у месенджері “Телеграм” текстом або відео. Інформацію надсилав чітку: із зазначенням кількості, виду техніки та напрямку на місцевості. 

Крім того, слідство стверджує що Кудін фіксував наслідки ворожих ударів по житловому сектору та відправляв у чат зі словами “нормально шороху навели там”.

24 липня 2023 року Кудіна затримали та повідомили про підозру.

Харківський інформатор рф отримав 12 років тюрми за коригування удару по «Барабашово»

Під час обрання запобіжного заходу Кудіну в ухвалі суду було зазначено, що 12 лютого 2023 року обвинувачений в одній зі спільнот поширив такий текст : “Оттуда (із контексту стає зрозумілим, що мова про населений пункт Петропавлівка) через окраину2. Того ж дня Кудін у цій же спільноті залишив повідомлення: “Через Заборовку, в сторону Ковшаровки, прошли 4-е танка всу”.

У березні був опубліковав такий : “Вчера танки всу заблудились в Узловой (Трубний), искали дорогу на Глушковку. Повредили памятник и ограждения могил на кладбище, со стороны железнодорожных путей, когда возвращались обратно”.

У травні Кудін почав поширювати дані не в спільноті, а пересилати інформацію користувачу із нікнеймом “Вова” (із зображенням прапору рф), де на відео було відображено рух колони танків ЗСУ по Куп`янську та відео наслідків ворожого обстрілу з коментарем наступного змісту: “Вот результат, нормально шороху навели там). У нас пишут, что пострадали только гражданские, типо военных там не было, но я видел, какой там хаос, вытаскивали 200, 300 всук!”.

Також мешканець Куп’янська-Вузлового передавав тому самому користувачу графічне повідомлення у вигляді карти місцевості у додатку Google Maps із відображенням багатоповерхових будинків, навпроти яких червоним кольором позначено ділянку лісу з надписом: “В этом лесу напротив 34 дома еще много техники нагнали! Туда бы еще чем-то серьезным насыпать!”. У військових частинах ЗСУ підтвердили, що у зазначений період дислокувались саме в цих місцях.

Санкція ч. 2 ст.114-2 КК України, за якою судили Кудіна, передбачала покарання у виді позбавлення волі на від 5 до 8 років.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии