Засуджено двох громадян за шпигунство на користь окупантів на Сході України

Донецька обласна прокуратура ухвалила вироки для двох громадян України за статтею державної зради та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України). Жінка отримала 12 років ув’язнення, а чоловік — 14 років за ґратами.

У суді прокурори довели, що у 2018 році мешканка м. Новогродівки, перебуваючи в тимчасово окупованому місті Донецьку, згодилася допомагати спецслужбам рф у проведенні підривної діяльності проти України. Її послуги були важливими для окупантів вже в перші дні повномасштабного вторгнення в Україну.

Жінка збирала інформацію про місця розташування підрозділів Збройних Сил України, в тому числі через свої знайомства з військовослужбовцями та правоохоронцями. Вона наносила позначки червоною фарбою біля цих об’єктів, фотографувала їх та відправляла фотографії разом з координатами учасникам бойових формувань фейкової республіки.

У Харкові судитимуть податківицю з Куп’янська, яка перейшла на бік росіян

Крім того, жінка надавала окупантам інформацію про кількість українських захисників та розкривала напрямки руху техніки. За ці послуги вона отримувала від російських спецслужб по 2 000 гривень за кожне повідомлення. Її співробітництво зберігалося в таємниці.

Чоловік з міста Лиману почав співпрацю з окупантами у квітні 2023 року, після деокупації міста українськими військами. За допомогою свого акаунта в соцмережі, він передавав інформацію про місцезнаходження підрозділів ЗСУ знайомому з танкової роти тактичної групи “днр”. Також він надавав інформацію про місцезнаходження поліцейських, які документували дії окупантів у регіоні, зокрема координати об’єктів цивільної інфраструктури міста.

Після того як їх розкрили, обох затримали та за клопотанням прокуратури взяли під варту.

Досудове розслідування проводили слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Комментарии