Граната біля машини і похоронний вінок: співзасновник клініки “Офтальміка” заявляє про погрози

Відомий харківський офтальмолог, один із засновників клініки “Офтальміка” Борис Медведєв заявив про погрози з боку партнерів по бізнесу. За словами лікаря, його частку в компанії захопили рейдерським способом, позбавивши дивідендів та доступу до фінансової звітності. У “віджатті” бізнесу медик звинувачує головлікаря міської офтальмологічної клініки Михайла Ковтуна та колишнього суддю Червонозаводського райсуду Харкова Дениса Чудовського.

Як розповів Борис Медведєв, ще у 2005 році він отримав пропозицію від Михайла Ковтуна відкрити приватну клініку. Медведєв вклав у справу власні заощадження і став керівником “Офтальмики”, розділивши бізнес навпіл з Ковтуном. Однак з самого початку у партнерів виникли розбіжності.

“Ковтун де-юре до клініки був не причетний, поставив замість себе у якості мого партнера свою подругу. Але кожен день в ĸлініĸу приходили пацієнти Ковтуна-чиновникиĸі, проĸурори, судді. За його командою обстежувалися безкоштовно, лікувалися безкоштовно у нас в “Офтальмиці”, не оплачуючи ні копійки в касу клініки, але, очевидно, залишаючи гроші особисто Ковтуну в його кабінеті”, – розповів Борис Медведєв.

За його словами, пізніше Михайло Ковтун поставив умову: штучні кришталики, які імплантували пацієнтам, клініка зобов’язана закуповувати тільки в однієї фірми, підконтрольної самому Ковтуну.

Відомій клініці “Офтальмік плюс” заборонили вести медичну діяльність

“Коли я поставив йому питання, чому закупівля проводиться тільки у цієї фірми, адже всі серйозні клініки працюють не через посередників, а купують витратні матеріали безпосередньо в офіційних дистриб’юторів, у яких ціни значно нижче, Ковтун відповів прямим шантажем – заявив, що в “Офтальмиці” операції більше проводитися не будуть. Оскільки це загрожувало банкрутством клініки, я змушений був змиритися з цією ситуацією”, – розповів Борис Медведєв.

Він пропонував Михайлу Ковтуну викупити його частку або продати свою (в цей період в компанії з’явився ще один партнер з часткою в 15%).

“Після цього почалися п’ять років пекла та спроб до примусу мене до угоди на абсолютно невигідних, грабіжницьких умовах”, – заявив лікар.

Йшлося про викуп частки Медведєва за 15-20% від реальної вартості активів, але той відмовився.

“У червні 2016 року за наказом Ковтуна співробітники розкрили мій кабінет, розкрили сейф, вкрали документи та печатки, статути та вже на наступний ранок було проведено збори колективу, на якому Ковтун заявив, що я більше не є директором, моє місце займе якась Ірина Ковтун, і документи будуть подані в Реєстраційну палату”, – розповів Дмитро Медведєв.

Він намагався домовитися з Ковтуном на “комфортних для всіх умовах”, але отримав від нього офіційний лист про розрив договору на операційний блок.

“Розуміючи, що це призведе “Офтальміку” до банкрутства, я змушений був залишити директорське крісло”, – розповів Медведєв.

Труна під офісом та сокира у дверях квартири: поліція розслідує погрози правозахиснику

Лікар каже, що минулого року на його телефон почали надходити повідомлення з погрозами його життю та життю членів сім’ї. На автомобілі Медведєва виявили гранату РГД-5. Під нею лежав лист з текстом”Думай”. Перехожий викликав поліцію, вибухотехніки зробили висновок, що граната була бойовою. Вранці наступного дня до вхідних дверей, де живе мати Медведєва, прикріпили поминальний вінок.

“Підсумок: чотири кримінальні справи, три – по особливо тяжким, та всім по барабану. У Ковтуна дуже хороший “дах” – за роки роботи він ретельно вибудовував зв’язки, і в правоохоронних органах є, кому його захищати та не давати хід цим справам”, – заявляє Медведєв.

За його словами, одним з тих, хто покриває дії Михайла Ковтуна, є екссуддя Червонозаводського райсуду Денис Чудовський. У 2016 році його люстрували та ставили в провину незаконні арешти активістів Євромайдану в Харкові.

“В “Офтальміку” Чудовського взяли на позицію заступника директора з правових питань. Але в реальності він там не працює. У нього навіть робочого місця немає. Взяли його в компанію тільки для того, щоб зручніше було провертати незаконні схеми. Перше, що зробив Чудовський – допоміг викинути з “Офтальміки” головного бухгалтера, фахівця з колосальним досвідом, який пропрацював з нами майже дев’ять років”, – продовжує Медведєв, – Чудовський “нацькував” якусь приватну аудиторську компанію на “Офтальміку”, та зробила висновок, що бухгалтер веде роботу з недоліками. Згодом я подавав скаргу на цих приватних аудиторів в аудиторську палату, там винесли рішення про незаконність дій перевірки, наклали стягнення, претензії до бухгалтера були зняті”.

Місцем, де розгорталися події, була будівля клініки на вулиці Отакара Яроша, що належить трьом партнерам, одним з яких є Борис Медведєв, який хоч і покинув пост директора, але залишився засновником і власником частки в компанії.

Граната на лобовому склі: стало відомо ім’я власника машини

“На одну з так званих “атестацій” нашого головного бухгалтера я прийшов з охороною та відеокамерою, – згадує Медведєв, – Чудовський на це заявив, що я не маю права перебувати в належному мені ж будівлі та викликав поліцію. При цьому не посоромився на камеру в присутності правоохоронців заявити, що готовий заплатити атестаційній комісії, суму перевищує 100 000 гривень, щоб на мене потім завели кримінальну справу”.

Незабаром після цих подій Медведєв виявив на своєму автомобілі радіомітку та почав отримувати погрози вже не від Михайла Ковтуна, а від колишнього судді Чудовського.

“За останній рік вони отримали повний фінансовий контроль над “Офтальмікою”, фактично, рейдернули підприємство. Було створено нове підприємство “Офтальмік+”, якому передали частину приміщень в оренду, також, за моїми відомостями, “Офтальмік+” нелегально отримала ліцензію на ведення медичної діяльності”, – розповів ексдиректор клініки.

Він заявляє, що другий рік не має доступу до фінансової звітності про компанію. Також не отримав жодної копійки дивідендів від діяльності клініки за останні 12 місяців, маючи 42% у статутному капіталі.

Поки адвокати Медведєва намагаються відстоювати його права на бізнес в суді, офтальмолог змушений жити під охороною співробітників полку особливого призначення, побоюючись за життя всієї своєї сім’ї.

Співзасновник “Офтальміки”, головлікар міської клінічної лікарні №14 ім. Гіршмана Михайло Ковтун не захотів коментувати причини конфлікту зі своїм бізнес-партнером, зазначивши, що виправдовуватися йому нема за що.

“Я йому в житті дуже сильно допоміг, тепер отримую якісь претензії”, – заявив Newsroom Михайло Ковтун.

Всі звинувачення про погрози на адресу Бориса Медведєва він відкидає.

Заступник директора “Офтальміки” з правових питань Денис Чудовський своєю чергою також заперечує свою причетність до тиску на Медведєва.

“Я наймана особа, ніякого відношення до його засновництва не маю та ніяких відносин ні з ним, ні з його бізнес-партнерами у мене немає”, – сказав Чудовський.

На його думку, конфлікт між Медведєвим та іншими співзасновниками виник через різні погляди на розвиток бізнесу.

Коментарі