9 цікавих фактів про Харків: ядерний вибух, коні та наймолодша мама

Харків – дивовижне місто, яке може похвалитися багатою історією, видатними вченими та нобелівськими лауреатами. Newsroom зібрав список цікавих фактів про місто, які ви могли не знати. У перелік потрапив також епізод з історії Харківської області. Адже саме в сотні кілометрів від обласного центру півстоліття тому прогримів підземний ядерний вибух, який був всього в три рази слабкіше заряду, який скинули на Хіросіму.

Факт 1. Харківські винахідники створили колеса для всіх радянських місяцеходів

Конструктори Юрій Гірш і Ілля Берман працювали над надсекретних проєктом десять років і виготовили 300 коліс, але по поверхні нашого супутника подорожували тільки 16. Перший у світі планетохід “Місяцехід-1” відправився в космос в 1970 році, а “Місяцехід-2” – в 1973 році. Кожне колесо робили з титану, алюмінію й сталі. Важило воно близько трьох кілограмів.

Харківські колеса жодного разу не підвели на Місяці в умовах космічного вакууму та легко витримали високі перепади температури: від -150 °C вночі до + 120 °C. Перший місяцехід проїхав понад 10 км і передав на Землю близько 25 тисяч знімків супутника та космосу. Другий планетохід вже подолав 37 км. За словами винахідників, вони розробляли конструкцію коліс, не знаючи, який саме ґрунт на Місяці: твердий або схожий на пісок.

4c4741a63096120e546cbb5bd7fa3f631.jpg

Навесні 1971 року водій місяцехода, який керував апаратом з Землі, за допомогою харківських коліс вивів на поверхні небесного тіла цифру вісім. Таким чином екіпаж планетохода вирішив привітати представниць прекрасної статі з Всесвітнім жіночим днем. Хоча радянські жінки так і не дізналися про цей вчинок, тому що вся інформація про місяцеходи була засекречена.

 

Факт 2. У Держпромі жили коні й мавпи

Під час німецької окупації на першому поверсі Держпрому розташовувалася стайня. На верхніх поверхах мешкали макаки, які втекли із зоопарку. До 23 серпня, дня визволення міста, дожили три мавпи. На честь них у 2008 році в зоопарку відкрили пам’ятник.

v_gosprome_zhili_loshadi_i_obezyany.jpeg

Факт 3. У Харкові вивчав економіку автор концепції ВВП

Нобелівський лауреат з економіки Саймон Кузнець розробив концепцію валового внутрішнього продукту, яку використовують у всьому світі. Показник ВВП показує ринкову вартість усіх послуг і товарів, вироблених протягом року в певній країні.

kuznec.jpg

Майбутній вчений вивчав економіку в Харківському комерційному інституті (зараз це національний економічний університет імені Семена Кузнеця). У нашому ж місті Саймон Кузнець опублікував і першу наукову роботу, яка називалася “Грошова заробітна плата робітників і службовців фабрично-заводської промисловості м Харкова в 1920 році”. Хоча кар’єру вчений побудував в США.

Факт 4. Наймолодша мама Радянського Союзу – з Харкова

6-річна Єлизавета Пантуева 19 серпня 1934 року стала наймолодшою мамою у світі. Якось влітку звичайну харківську дівчинку батьки привели на прийом до лікаря зі скаргою, що у дитини раптово почав рости живіт. Яке ж було здивування, коли медики дізналися, що дівчинка вагітна. Виявилося, що батьком став 70-річний дідусь по материнській лінії, який наглядав за онукою.

Ліза виносила здорову дочку вагою три кілограми та зростом 50 сантиметрів. Тоді не було сильних антибіотиків, тому батьки вирішили не ризикувати та не робити дитині кесарів розтин. Новонароджена не вижила.

Перебіг вагітності та пологи знімали на кіноплівку та змонтували документальний фільм для лікарів і вчених. Ліза з родиною та дідусем поїхала на Далекий Схід, де пішла в школу. Про подальшу долю дівчинки невідомо.

Наймолодшою ж молодою мамою у світі вважається Ліна Медіна з Перу, яка народила у віці 5 років і 7 місяців здорового хлопчика.

Як зміниться Харків у 2021 році: новий ТРЦ, дорога та сквери

Факт 5. Перший фільм у Російській імперії зняли в Харкові

Відомий фотограф і кінематографіст Альфред Федецький 30 вересня 1896 року зняв фільм, який називався “Урочисте перенесення чудотворної Озерянської ікони з Курязького монастиря до Харкова”. На жаль, плівка згоріла під час пожежі кінотеатру.

alfred_fedeckiy.jpg

Факт 6. У космосі побував 21 харків’янин

Харківські ЗВО підготували найбільше у світі космонавтів, які побували на орбіті. Хоча деякі підкорювачі неземного простору приїхали до нашого міста з інших регіонів.

Сергій Волков, який народився в Чугуєві, став першим у світі космонавтом у другому поколінні. Адже його батько Олександр в 1985 році також побував на орбіті. Двоє харківських космонавтів – Валентин Бондаренко та Георгій Добровольський – загинули.

У Харкові показали, що встигли побудувати в зоопарку (Фото)

Факт 7. У Харківській області вперше в Європі використали ядерну “зброю” в мирних цілях

У 1970 році в Красноградському районі геологи виявили унікальне родовище природного газу, запаси якого оцінили в більш ніж 700 мільярдів кубометрів. Під час буріння однієї зі свердловин стався потужний викид газу – загинули два інженери, які впали з бурової вежі. Природний газ став отруювати місцевість, тому його підпалили. Висота палаючого смолоскипа досягала 20 метрів. Усунути аварію не вдавалося протягом року.

photo_2021-05-17_15-50-05.jpg

У Москві вирішили використати ядерний заряд, щоб створити локальний землетрус і зрушити ґрунт, який закрив би потік природного газу. Радіація повинна була залишитися в землі. 500 жителів села Первомайське евакуювали.

9 липня 1972 року у Харківській області підірвали ядерний заряд потужністю 3,8 кілотонни. Майже миттєво з-під землі вирвався вогняний гейзер, який піднявся в небо і потягнувся на Київ. Місцевих жителів у цей же день відправили додому. Потужність вибуху була всього лише в три рази менше, ніж від вибуху бомби, яку скинули на Хіросіму.

Загасити полум’я вдалося лише влітку 1973 року: вирили величезний кар’єр і за допомогою рідкого бетону під великим тиском заклали свердловину.

Факт 8. У Харкові вперше у світі використали поштовий індекс

У 1932 році в столиці України впровадили поштовий індекс, який складався з чотирьох міток. Буква “У” вказувала країну, перші дві цифри позначали місто, а остання – район. Перед Другою світовою війною індекс скасували. Повернули поштовий індекс у 1962 році в Західній Німеччині.

Тур по графіті в Харкові: 20 муралів, які можна подивитися за день

Факт 9. Перший судовий процес над нацистськими військовими злочинцями пройшов у Харкові

У грудні 1943 року військовий трибунал визнав двох німецьких військовослужбовців, німецького поліцейського чиновника та радянського колабораціоніста (водія “душогубки”) в масовому знищенні жителів. Всіх засудили до смертної кари через повішення. Судовий процес висвітлювали найбільші видання світу, в тому числі The New York Times, Daily Express, The Times.

tild3837-6431-4232-a235-613136336134_88888888888888888.jpg

19 грудня злочинців публічно повісили на площі Благовіщенського базару в присутності близько 40 000 харків’ян.

Автор: Олексій Ізюмкін

Коментарі