На Харківщині обладнали укриття «розумною» системою, яка автоматично відкриває двері при сигналі тривоги (Фото)

На Харківщині в одному з навчальних закладів Пісочинської громади обладнали укриття «розумною» системою керування. Система розроблена харківськими IT-спеціалістами та дозволяє автоматично відкривати двері в укриття при сигналі повітряної тривоги.

Про це повідомили на офіційному сайті Харківської ОВА.

«Приміщення обладнане датчиками руху та камерами відеоспостереження, що дає змогу оперативно відстежувати безпекову ситуацію в укритті. Питання надійності укриттів та безперешкодний доступ людей до них тримаємо на особливому контролі. Адже від цього залежить життя та здоров’я наших співгромадян», – розповів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Однією з найголовніших переваг «розумної» системи є її автоматизованість. Коли починає лунати сигнал «Повітряна тривога», система спрацьовує, двері до укриття відчиняються автоматично і громадяни мають можливість скористатися ним безперешкодно та оперативно.

Терористи РФ готують штурмові загони та перекидають окупантів на Куп’янсько-Лиманський напрямок — Сирський

«Це пілотний проєкт, але в подальшому, з метою покращення безпекової ситуації, будемо рекомендувати реалізувати його іншим громадам області», – розповів директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол.

Для більшої зручності та надійності дверима до укриття також можна керувати за допомогою NFC-ключів та застосунку для смартфона. Вся інформація про роботу системи, включаючи фото та відео файли з камер спостереження, зберігається у хмарному сервері.

Коментарі