Що подивитися у вихідні: ТОП-5 фільмів, які знімали в Харкові

За вікову історію кінематографа в Харкові зняли більше сотні фільмів. Newsroom згадав п’ять цікавих стрічок, в яких засвітилися вулиці рідного міста.

У Російській імперії наше місто вважалося центром розвитку кіноіндустрії. У 1896 році відомий фотограф і кінематографіст Альфред Федецький зняв перший у країні фільм на вулиці Полтавський шлях.

“Уламок імперії”
Режисер: Фрідріх Ермлер
Актори: Федір Нікітін, Людмила Семенова, Валерій Соловцов
Прем’єра: 1929 рік

“Уламок імперії” – один із шедеврів німого кіно, знятий кінорежисером Фрідріхом Ермлером. Драма присвячена контуженому унтерофіцеру, який під час Громадянської війни втратив пам’ять, а “воскрес” вже при новій владі в кінці 1920-х. Після одужання головний герой виявляється в невідомому світі, де йому доведеться знайти себе та новий сенс життя, прийняти інші звички суспільства й іншу моду.

oblomok_imperii_2.jpg
Кадр з фільму “Уламок імперії”

Головний герой вирушає додому в Ленінград, але приїжджає … до Харкова. Режисер вибрав для зйомок наше місто не випадково: тут побудували величний Держпром – першу в СРСР залізобетонну будівлю, яка в фільмі грає роль символу нової епохи.

У фільмі зображений Харків кінця 1920-х, який тоді був столицею України. Відреставровану версію фільму “Уламок імперії” можна подивитися на YouTube.

81-й сезон на Дитячій залізниці: рейки від німців і юна друкарка

“Самотня жінка бажає познайомитися”
Режисер: В’ячеслав Криштофович
Актори: Ірина Купченко, Олександр Збруєв
Прем’єра: 1986 рік

У головної героїні фільму, яку звуть Клавдія, не складається особисте життя. Жінка вирішує розклеїти по місту оголошення зі словами “Самотня жінка бажає познайомитися”, вказавши свою адресу. І ось в один дощовий вечір до неї в двері подзвонив Валентин, чоловік з важкою долею, без роботи та без власної житлоплощі.

odinokaya_zhenshchina_zhelaet_poznakomitsya_2.jpg
Кадр з фільму “Самотня жінка мріє познайомитися”

Фільм збиралися створювати в Києві, але через аварію на Чорнобильській АЕС зйомки перенесли до нашого міста. У фільмі показаний тихий Харків, що потопає в зелені. У картині можна побачити центр міста, в тому числі Сумську вулицю та Палац праці. Також зйомки проходили в будинку №44 по вулиці Новгородській і на Салтівці.

9 цікавих фактів про Харків: ядерний вибух, коні та наймолодша мама

“Прощальна справа”
Режисер: Крістіан Каріон
Актори: Емір Кустуріца, Гійом Кане, Олександра Марія Лара, Віллем Дефо
Прем’єра: 2009 рік

Шпигунський трилер “Прощальна справа” розповідає про полковника КДБ Володимира Вєтрова. У 1980-ті він передавав ворогам секретну інформацію з СРСР і розкрив імена близько 400 радянських агентів на Заході. Полковника КДБ зіграв відомий режисер і актор Емір Кустуріца.

proshchalnoe_delo_3.jpg
Емір Кустуріца на лавці біля ХНУ ім. Каразіна (кадр з фільму “Прощальна справа”)

У “Прощальній справі” “показана” радянська Москва, хоча насправді зйомки проходили в основному в Києві та Харкові. Тому кадри української столиці чергуються з видами нашого міста. Наприклад, головний корпус ХНУ ім. Каразіна став МГУ, станція метро “Держпром” зіграла в кіно “Бєляєво”, а Північний корпус перетворився в московську Академію Генштабу.

proshchalnoe_delo_2.jpg
Кадр з фільму “Прощальна справа”

У кіно показали пам’ятник Леніну та прогулянку піонерів на площі Свободи. Кустуріца на “Волзі” подорожує по центральних вулицях, п’є огірковий розсіл і спілкується на секретні теми на лавочці біля університету Каразіна, яку спеціально для зйомок встановили навпроти центрального входу.

Від “Оскара” до олімпійського золота: ТОП-7 жінок, які прославили Харків

“Матч”
Режисер: Андрій Малюков
Актори: Сергій Безруков, Єлизавета Боярська, Катерина Клімова
Прем’єра: 2012 рік

Фільм описує події, які відбулися влітку 1942 року в Києві. Військовополонені футболісти “Динамо” зіграли в футбол проти німецької команди “Люфтваффе”. У сюжет також вплетена історія кохання гравця “Динамо”, якого зіграв Сергій Безруков, і його нареченої Анни, яку виконала Єлизавета Боярська.

match_2.jpg
Сергій Безруков (кадр з фільму “Матч”)

Багато сцен знімали в Харкові. За словами режисера, тільки в нашому місті він зумів знайти місця, які були схожі на довоєнні вулиці Києва та де збереглася дореволюційна забудова. Вулиця Римарська зіграла Хрещатик, а Конторська, Університетська та Чоботарська вулиці й Гончарівка стали центром столиці.

У Харкові також імітували вибух в триповерховій будівлі палацу спорту “Авангард” по вулиці Чоботарській, 37 – під час зйомок постраждали чотири каскадери. І в цей же день Єлизавету Боярську вкусила бездомна собака, яку актриса прикормлювала ковбасою для зйомок у фільмі.

Тур по графіті в Харкові: 20 муралів, які можна подивитися за день

“Дау”
Режисер: Ілля Хржановський
Актори: Теодор Курентзіс, Радміла Щеголева, харків’яни
Прем’єра: 2019 рік

“Дау” – найскандальніший, дорогий і найбільший кінопроєкт, над яким працювали в Харкові. Фільм почали знімати ще у 2006 році. Проєкт поступово переріс в масштабний соціальний і арт-експеримент. Для фільму побудували величезний “секретний” інститут на місці відкритого басейну “Динамо” біля парку Горького.

dau_1.jpg
Кадр з фільму “Дау”

Зйомки йшли в різних районах міста: в саду Шевченка, на Полтавському Шляху, в аеропорту та на центральних вулицях. За неофіційними підрахунками, на створення “Дау” могли витратити до $70 мільйонів. В “секретному” інституті учасники жили в світі Радянського Союзу 1940-х і 1950-х. Інтер’єри пропрацювали до дрібниць.

dau_2.jpg
Лабораторія “секретного” інституту з фільму “Дау”

В інституті облаштували справжні лабораторії для реальних фізиків та інших вчених, які приїжджали для зйомок з усього світу. Вони для фільму створювали різні пристрої, в тому числі побудували триметрову котушку Тесли.

Більшість акторів – це харків’яни, які випадково потрапили в проєкт. По місту ходили фотографи та знімали жителів. І якщо харків’яни за зовнішнім виглядом підходили для проєкту, їх запрошували на кастинг.

dau_3.jpg
Акторів шукали з-пміж харків’ян (кадр з фільму “Дау”)

В інституті знімали майже всі сцени в приміщеннях. Переодягнені в радянський одяг актори жили в кадрі та грали людей різних професій. Сценарію не було, а зйомками часто керував режисер: він вказував через записки, як потрібно поводитися тому чи тому актору. Нерідко знімальний процес доходив до абсурду – все це відображено на плівку і вже показано світовій громадськості.

dau_4.jpg
Зйомки на початку вулиці “Полтавський шлях”

“Дау” – це 700 знятих годин, які розбили на окремі фільми. Частину кінокартин можна подивитися в платних онлайн-кінотеатрах.

Автор: Олексій Ізюмкин

Коментарі