ТОП-7 корисних чат-ботів для харків’ян

Замовити квитки, оплатити парковку або поскаржитися на закладників в Харкові можна всього у два кліка. Newsroom зібрав перелік зручних програм, які допомагають харків’янам внести свій внесок у поліпшення життя в місті.

Купити квиток на поїзд

У чат-боті “Укрзалізниці” є функція прямого продажу квитків, без посередників. Одночасно можна купити до чотирьох проїзних. Крім оформлення квитків, користувачі можуть замовити харчування на час поїздки, подивитися розклад та онлайн-табло вокзалу “Харків-Пасажирський”, дізнатися про прибуття або затримку поїзда, номер колії. Також в чат-боті є функція повернення квитків. Програма розмовляє трьома мовами, українською, англійською та російською, і крім довідкової інформації надає можливість зворотного зв’язку.

Активувати програму можна в Viber та Telegram. Оплата здійснюється безпосередньо в боті, для цього можна прив’язати платіжну карту в електронному гаманці, а також використовувати Google Pay, Apple Pay та Viber Chatbot Payments.

Поскаржитися на корупцію, тиск правоохоронців та вирубку лісу

Жителі Харкова та області, зіткнувшись з порушенням законодавства, можуть повідомити про це в Telegram-бот “Прокуратура “Стоп злочин”. Правоохоронці обіцяють оперативно реагувати на інформацію, організувати перевірки та за наявності підстав застосовувати відповідні заходи.

У чат-бот Харківської обласної прокуратури можна повідомляти про десять видів правопорушень:

  • корупції,
  • злочинах з боку службових осіб, у тому числі правоохоронців,
  • розтраті бюджетних грошей;
  • тиску з боку правоохоронців на бізнес;
  • незаконній торгівлі нафтопродуктами;
  • незаконному виробництві та торгівлі алкоголем та тютюновими виробами;
  • незаконному гральному бізнесі;
  • незаконній вирубці лісу;
  • охороні навколишнього середовища та земельній сфері;
  • незаконному видобутку корисних копалин.

У повідомлення можна додати фото, відео та викласти всю відому інформацію про людей, які мають відношення до злочину, і місце його вчинення.

Надіслати заявку на прибирання сміття, снігу та ремонт під’їзду

Нещодавно департамент житлово-комунального господарства мерії створив Telegram-канал ХАРКІВ/TRASH, куди харків’яни повідомляють про проблеми з прибиранням вулиць. Сюди можна подати заявку на очищення території від снігу, льоду, опалого листя, вивезення сміття і його сортування. До повідомлень просять прикріплювати фото, а також залишати своє ПІБ і контактний номер. Всі заявки та скарги обробляють фахівці Департаменту ЖКГ, після чого публікують звіт про вжиті заходи.

Наболілих питань у місті так багато, що пізніше на каналі вирішили приймати заявки та на ремонт об’єктів благоустрою, багатоквартирних будинків, благоустрій прибудинкової території. Іноді тут проводять опитування, цікавлячись думкою городян, наприклад, про те, які клумби вони хотіли б бачити в місті.

Дізнатися про відключення тепла, води, електрики та передати показання лічильників

У Telegram-каналі міської диспетчерської служби “1562” розміщується інформація про планові та аварійні відключення комунальних послуг. Також тут можна дізнатися про введення нових маршрутів комунальних автобусів, перекриття вулиць та виходів з метрополітену, публікуються й інші важливі оголошення для харків’ян.

Кожному зареєстрованому користувачеві в чат-боті Kharkiv1562 надсилають оперативну інформацію про відключення саме за його адресою. Залишити ж заявку комунальникам через канал або чат-бот не можна – це можна зробити тільки телефоном 1562 або через сайт.

Також у харків’ян є можливість передавати показання лічильників через чат-боти комунальних підприємств: за газ, електрику, холодну та гарячу воду.

Зареєструватися на прийом в ЦНАП

У телеграм-боті міського центру надання адміністративних послуг CNAPKharkiv харків’яни можуть зареєструватися в чергу в один з ЦНАПів та ознайомитися з відповідями на найпоширеніші питання, пов’язані з отриманням адміністративних послуг.

Оплатити паркування

Актуальну інформацію про роботу та вартість муніципальних парковок в Харкові автомобілісти можуть дізнатися за допомогою Telegram-бота ParkingInfo. Тут вказані адреси та графік роботи платних парковок в різних районах, способи оплати послуги та штрафу. Також є відповіді на найпоширеніші питання. Відзначимо, що оплатити парковку можна не виходячи з Telegram: досить зробити кілька кліків і перейти в спеціальний чат-бот для оплати.

Повідомити про “закладки”, наркоторгівлю та рекламу наркотиків

За допомогою Telegram-бота DrugHunters можна анонімно і в кілька кліків повідомити патрульним поліцейським про наркотичні речовини, наркоторговців або закладників. Ця програма працює в трьох десятках міст України.

Харків’яни також можуть повідомляти про наркоторгівлю в Telegram-бот StopDangerBot. Сюди ж можна доповісти про наркопритон, порушників ПДР, насильство в сім’ї. Повідомлення приймаються в будь-якому форматі: текстовому, фото, відео, аудіо. Інформація надходить правоохоронцям протягом хвилини. Для того, щоб правоохоронці швидше виявили закладку, можна відправити геолокацію і додати фото або відео. Після отримання повідомлення патрульні виїжджають на місце та перевіряють інформацію. Крім того, за допомогою цього чат-бота харків’яни можуть конфіденційно звернутися за допомогою до нарколога, лікаря-психіатра, психолога, юриста та психотерапевта.

У місті працює ще один чат-бот StopDrugsBot | HUNTERS, за допомогою якого можна блокувати інтернет-магазини з продажу наркотиків. Сюди харків’ян просять надсилати адреси будинків або місця, де є реклама таких магазинів. У повідомленні потрібно вказати свої контактні дані, щоб із заявником могли зв’язатися волонтери. Вони можуть як зафарбувати напис самі, так і надати фарбу. Тут же можна приєднатися до команди активістів, які борються з поширенням наркотиків в нашому місті.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі