У Харківському “Домі на Подолі” з’явиться плитка промисловця барона Бергенгейма

Плитка кінця XIX століття барона Бергенгейма з’явиться в холі “Дому на Подолі”, який будується в провулку Лопатинському, 10.

Історик і колекціонер Валерій Лейко презентував керівництву компанії Строй Сіті Development Group кілька яскравих артефактів, які були знайдені на місці споруджуваного житлового комплексу бізнес-класу “будинок на Подолі”.

“Ще п’ять років тому, я разом з дітьми зумів зібрати непогану колекцію грошей, цегли, пляшок і цвяхів на місці зруйнованих готелів “Олімпія” і “Швейцарія”. Зараз на цьому місці зводиться будинок на Подолі. Всі ці артефакти XIX століття. Мені дуже приємно, що вони тепер будуть розповідати про історію людей, які тут жили більше ста років тому вже нашим сучасникам”, — говорить Валерій Лейко.

Родзинка колекції-керамічна плитка барона Бергенгейма (подібну плитку можна побачити на підлозі Благовіщенського собору і Казанської церкви на Лисій Горі).

Під час передачі артефактів керівництву Строй Сіті Development Group Валерій Лейко звернув увагу на гроші часів правління царя. Вони разом з документами на борошномельну і ділянку землі були знайдені на даху готелю “Олімпія” під час його знесення. Також в холі “Дому на Подолі” з’явиться і цегла з заводу знаменитого харківського купця, засновника цегляного заводу Василя Петрова, побудованого в 1840 році.

Крім того, під час знесення старих готелів Валерій Лейко знаходив багато старовинних фотографій харків’ян, журнали, які читали постояльці “Олімпії” і “Швейцарії”, а також пляшки з-під пива, звареного на заводі Харківського купця Івана Ігнатищева.

 

З покинутої борошномельної фабрики в Харківський IT-парк: фото “Мануфактури” до і після

Іван Ігнатищев був одним з найуспішніших пивних бізнесменів Харкова в другій половині XIX століття. До початку XX століття у нього були пивні склади та магазини у всіх великих містах півдня тодішньої Російської імперії. Доставлення по Харкову було безкоштовним. Пиво Ігнатищева отримувало не тільки національні нагороди, а й золоті медалі на міжнародних виставках — в 1903-му в Лондоні та в 1904-му в Брюсселі. У підсумку в 1906 році завод отримав статус постачальника імператорського двору.

Примітно, що в 1886 році Ігнатищев відкрив перший пивоварний завод в Лопатинському провулку, 8. Тобто, просто через дорогу від споруджуваного “Дому на Подолі”. Але ділянка була занадто мала, тому в 1890 році пивоварний завод переїхав на вулицю Катеринославську. А в Лопатинському провулку роком раніше почалося будівництво кам’яного двоповерхового будинку за проєктом архітектора Григорія Стрижевського.

Будівельні трансформації Харкова: IT-парк замість борошномельної фабрики

“Ігнатищев, який випускав пиво в Харкові. Його вже давним-давно немає. А будівля, де він жив досі є в Харкові. Пляшки є, завод є”, – каже Валерій Лейко.

Генеральний директор Строй Сіті Development Group Олександр Конюхов зазначив, що знайдені на місці колишніх готелів артефакти будуть вписані в інтер’єр холу “Дому на Подолі”.

“Ми продовжуємо історію Харкова. На місці старих будинків, які втратили свої функції, будуємо нові. Ми постараємося максимально органічно вписати знайдені артефакти при знесенні старих будинків, в інтер’єр Дому на Подолі. І таким чином спробуємо прищепити любов до Харківської історії сучасним харків’янам”, — сказав Олександр Конюхов.

Крім того, генеральний директор Строй Сіті Development Group підкреслив, що свою історію потрібно знати та ставиться до неї дбайливо. Компанія часто будує в старій частині Харкова і завжди намагається максимально зберегти історичну спадщину. Яскравий приклад – IT-парк “Мануфактура”, коли компанія не знесла, а зберегла будівлю старовинної борошномельні.

Коментарі