Як зміниться Харків у 2021 році: новый ТРЦ, дорога та сквери

Newsroom з’ясував, які зміни чекають місто в найближчі кілька місяців. До кінця року у нас може з’явитися перший харківський трамвай, дорога через “Барабашово” і нова льодова арена.

Будівництво дороги через ринок “Барабашово”
 
Дорогу, яка з’єднає вулиці Шевченка, Академіка Павлова і Ювілейний проспект, внесли до Генерального плану міста ще в 1953 році, але проєкт за радянських часів не реалізували. На тому місці, де має пролягати автомагістраль, з роками виросли численні торгові ряди ринку “Барабашово”. У міськраді обіцяють побудувати трасу до кінця 2021 року, що дозволить розвантажити Салтівку.

doroga_cherez_rynok_barabashovo_1.jpg

Проти автомагістралі виступили приватні підприємці та продавці ринку. Активісти зводили барикади й навіть встановлювали протитанкові їжаки біля входу на ринок. На “Барабашово” неодноразово відбувалися сутички із застосуванням зброї та сльозогінного газу.

На дорогу через ринок “Барабашово” витратять ще 100 мільйонів гривень

Для власників тих торгових точок, які потраплять під знесення, міські чиновники обіцяють побудувати новий ринок. Для нього вже виділили 2,5 гектара землі недалеко від Ювілейного проспекту, на території колишнього таксопарку.
 
Будівництво дороги через “Барабашово” обійдеться місту мінімум у 250 мільйонів гривень. Її протяжність складе 2,2 км. Чиновники також обіцяють облаштувати вздовж автомагістралі велодоріжку. Продовженням дороги обіцяє стати перший в Харкові віадук, який з’явиться біля станції метро “Київська”. Також в планах — розширення спуску Весніна.
 
Відкриття ТРЦ “Нікольський”
 
Торгово-розважальний центр “Нікольський” став найвідомішим і масштабним довгобудом Харкова.
 
Ще в кінці 1990-х ділянку в історичному центрі міста віддали в оренду приватній фірмі, яка збиралася побудувати найвищий хмарочос України — 41-поверховий житловий будинок з магазинами та багатоярусною автостоянкою. Але сталася криза.

otkrytie_trc_nikolskiy_2.jpg

У 2008 році на вулиці Пушкінська, 2 стали рити величезний котлован, глибина якого досягла 17 метрів. Поруч з будівельним майданчиком почали тріскатися тротуари, а керівництво бібліотеки імені Короленка заявило, що через котлован біля будівлі стали руйнуватися стіни. У 2012 році ділянку передали іншому інвестору.

Алея зірок Харкова та фотозони: з’явилися знімки ТРЦ у центрі міста (Фото)

 
ТРЦ “Нікольський” обіцяють відкрити вже в травні. Площа 4-поверхового будинку становить понад 100 тисяч м. кв. У ньому розмістять 150 магазинів. На останньому поверсі буде розважальна зона з фітнес-центром, боулінг-клубом, кінотеатром Multiplex. Автостоянка розрахована на 700 автомобілів. Торговий центр з’єднають зі станицею метро “Площа Конституції” через так званий мінус перший поверх. Бюджет будівництва перевищив 100 мільйонів євро.
 
150 турецьких автобусів випустять на маршрути
 
У Харкові вирішили оновити громадський транспорт і закупити 150 автобусів з низькою підлогою турецького виробництва. “Салтівське трамвайне депо” буде закуповувати їх в лізинг — у міськраді суму угоди озвучують в розмірі 430 мільйонів гривень. Харків придбає 8-ми та 6-метрові автобуси.

150_tureckih_avtobusov_vypustyat_na_marshruty.png

Автобуси вийдуть на завантажені та збиткові маршрути, а також почнуть курсувати, наприклад, на Пилипівку, Велику Данилівку, вулицю Світлу. Чиновники обіцяють: 8-метрові автобуси перевозитимуть пасажирів у годину пік.
 
Перший трамвай харківського виробництва
 
Перший низькопідлоговий трамвай, створений у Харкові, може вийти на маршрут вже восени або взимку нинішнього року. Хоча точна дата появи досвідченого зразка ще офіційно не озвучена. Громадський транспорт збираються виробляти на території “Харківського тракторного заводу” — саме тут розмістять цех фінального складання. Основним інвестором проєкту є харківський бізнесмен Олександр Ярославський.

pervyy_tramvay_harkovskogo_proizvodstva_3.jpg

У Харкові хочуть випускати 50 вагонів на рік для всієї країни. Адже рухомий склад трамваїв в Україні сильно застарів. За оцінками експертів, понад 90% вагонів — старше 20 років, понад 50% — потребують термінової заміни.
 
Відкриття зоопарку
 
Відкрити оновлений зоопарк обіцяють до Дня міста, 23 серпня. У його реконструкцію вже вклали понад 2 мільярди гривень. У мерії стверджують, що наш зоопарк буде краще і красивіше ніж багато європейських звіринців, а вхід зроблять безплатним. Тут з’являться різні тематичні зони, в тому числі “Дика Австралія”, “Африканська савана”, “Південна Америка”, “Планета мавп”, “Королівство слонів”, “Водний світ”, “Горяни”, “Тераріум”.

У Харкові показали, що встигли побудувати у зоопарку (Фото)

Будівельники зроблять простір відкритим. У зоопарку залишать огорожі, які нагадують природний ландшафт, в тому числі рови з водою і кам’яні стіни. Наприклад, в зоопарку створять вольєр для птахів площею кілька квадратних тисяч метрів, який зможуть відвідати всі гості.

otkrytie_zooparka_2.jpg

Реконструкцію зоопарку почали ще влітку 2016 року та обіцяли на неї витратити всього 50 мільйонів гривень. Генпідрядником робіт виступає трест “Житлобуд-1”. Джерела Newsroom стверджують: здати всі об’єкти до наміченого терміну навряд чи встигнуть. Зокрема, багато робіт треба ще зробити в океанаріумі, вартість якого повинна досягти 500 мільйонів гривень. Швидше за все, для харків’ян відкриють тільки частину зоопарку. Нагадаємо, паркінг у саду Шевченка теж офіційно відкрили торік до Дня міста, але об’єкт досі не працює.
 
Реконструкція парку Машинобудівників: будівництво урбан-центру та льодової арени
 
Чиновники нарешті звернули увагу на напівпокинутий парк Машинобудівників. На його території збираються побудувати найбільший у Східній Європі урбан-центр. Тут буде 15 локацій, присвячених різним видам вуличних культур, зокрема воркауту, стрітболу, паркуру, BMX, скейтбордингу. Перші локації повинні з’явитися вже цього року.

rekonstrukciya_parka_mashinostroiteley_1.jpg

Також в парку обіцяють звести льодову арену з полем для керлінгу. Під її будівництво депутати міськради виділили 4,3 гектара землі.
 
Реконструкція скверів
 
У нинішньому році можуть перетворитися і зелені зони. У сквері імені Фариса Сафарова, який розташований в Новобаварському районі, обіцяють створити футбольне поле зі справжньою травою та системою поливу, а також встановити вуличні тренажери.

Стало відомо, что збудують на місці знесенного елеватора

У парку “Юність” на Холодній горі побудують дитячу фортецю і проведуть освітлення. Також хочуть осушити болото біля парку. У Новобаварському сквері планують створити футбольне поле, встановити дитячі майданчики та світильники. У сквері, який знаходиться поруч з Основ’янським озером, встановлять дитячий та спортивний майданчики, а також проведуть освітлення.
 
Автор: Олексій Ізюмкін

Коментарі