Єноти, коти та кролик: як в Харкові працюють кафе з тваринами

Харків поступово приходить до європейської практики та господарі можуть спокійно приходити в розважальні заклади зі своїми вихованцями. У місті є чимало pet-friendly кафе, але лише три з них зробили тварин частиною своєї концепції. Newsroom з’ясував, як виникла така ідея і як звірі “вчать” відвідувачів спілкуватися з собою.

Ресторани kids friendly: куди в Харкові піти з дітьми

La Brasserie Amelie

51748-clip-108kb.jpg
Фото: Французький бульвар

Місце розташування: ТРЦ “Французький бульвар” (нульовий поверх). Вулиця Академіка Павлова, 44-Б.

Брасерія є французьким винаходом. Під цим поняттям мають на увазі невеликі кафе для сімейного проведення часу, в яких рідко змінюються меню та інтер’єр, а основне завдання власників – створити атмосферу для сердечних розмов. Розповісти про La Brasserie Amelie нам погодився один зі співзасновників.

– Як з’явилася концепція закладу, в якому до відвідувачів несподівано може вибігти білий кролик?

– Ресторану “Амелі” сім років. Він уже відкривався як заклад pet-friendly. Навіть якщо ви прийшли зі слоном, то можете зайти. Якщо він, звичайно, поміститься (сміється. – Ред.). Ви можете прийти до нас з будь-яким вихованцем, якого вважаєте своїм другом. Тому що історія любові до тварин – набагато більше, ніж історія “Амелі”, і триває все життя, з самого дитинства.

Історія почалася ще з ресторану “Париж”, власник якого шалено любить тварин. І його цінності поділяє вся команда. Особисто я вважаю, що у кожного є свій ангел, який дається зверху. Для мене це тварини, адже, наприклад, собаки люблять господаря більше, ніж власне життя.

photo_2021-09-11_13-43-52.jpg
Фото: Newsroom

– Якщо виходити з ваших слів, то ангелом ресторану “Амелі” став кролик. Чому саме він?

– Спочатку ми відкрилися з птахами. Ті папуги, які у нас живуть, стояли в центрі залу. Дуже голосно співали, як зараз ви чуєте (протягом усієї розмови в ресторані справді було дуже добре чутно крики папуг. – Ред.). Тому нам довелося їх перемістити трохи нижче. Тепер вони більше співають для людей, які проходять по нульовому поверху.

 А першого кролика нам подарувала дівчинка, яка тут працювала. Дуже хороша була співробітниця, але вирішила повністю змінити вид діяльності. Вона дуже багато любові дарувала людям і залишила тут частинку себе – кролика. Після цього з’явилася традиція і це вже третій кролик, який тут живе.

30545255_q7vot5-xjk127g3sljgiqv0nfxmsj2pe_xhx2hd6mk8.jpg
Один із попередників Кефіру. Фото: ru.foursquare.com

– Як ви доглядаєте за вихованцем?

– У кожного з кроликів, які тут жили, є спеціальна дієта. Ми підбираємо харчування та наші шефи стежать за раціоном. Просимо наших гостей не годувати тварин. Можна гладити, вони всі ручні, але не годувати, адже це може погано позначитися на здоров’ї тварини.

І ми трохи порушили правила французької кухні, але у нас немає жодної страви з кролика. Самі розумієте.

– Як відвідувачі реагують на таке незвичайне сусідство?

– На кролика увагу звертають всі – від дітей до ділових чоловіків, які прийшли сюди вирішити якісь бізнес-питання. У них може бути який-небудь брифінг, але коли повз пробігає білосніжний кроль, всі вигукують: “О, вау!”. Він підіймає настрій і несе радість.

izobrazhenie_viber_2021-09-11_14-33-12-447.jpg
Фото: La Brasserie Amelie

– До речі, незвично, що кролик у вільному вигулі. Наприклад, в кафе з єнотами вихованці перебувають в спеціальній заскленій зоні.

– Кролики, як і єноти, дуже цікаві. Вони хочуть всюди бігати, все гризти. Ми це розуміємо. Але тримати тварину в клітці, крім птахів, це все ж тримати за ґратами. У нього вільне життя. І воно повинно бути кайфовим у будь-якої тварини. Але ми не протиставляємо себе іншим закладам в цьому плані.

– А як з погляду санітарних умов?

– Власник так навчив нас жити та працювати, що ми дотримуємося всіх світових стандартів. Кожен день ранок у нас починається з дезінфекції приміщень. На кухню тварини зі зрозумілих причин не допускаються.

У кролика є свій грумер, який постійно його купає і підстригає. Возимо Кефіра до ветеринарів, у нього є всі щеплення. Чесно кажучи, з тими тваринами, які тут, набагато безпечніше, ніж з деякими людьми в цьому світі. Повторюся, ми абсолютно pet-friendly заклад і якщо хтось із гостей приходив за іншими відчуттями – і обурювався, що тут гуляють тварини – то ми навіть в меню прописали, що нам з вами не по дорозі.

89289780_2567274283382690_4595588176059301888_n.jpg
Фото: La Brasserie Amelie

– Щось мені підказує, що в таких умовах не могло обійтися без кумедних історій з Кефіром або його попередниками.

– Був один випадок. На щастя, без шкоди для здоров’я. Одного разу Кефір перегриз дріт, через що зникло світло у всьому закладі. Слава Богу, не в усьому ТРЦ і без шкоди для нього. Тому зараз ми по максимуму заізолювали всі дроти в “Амелі”.

ТОП-5 ресторанів Харкова, де можна влаштувати дорогий бенкет

 

EHOT coffee

d6b3d-clip-117kb.jpg
Фото: Google

Місце розташування: вулиця Сумська, 92.

Кав’ярня з єнотами відкрилася понад два роки тому, в серпні 2019 року. Її власником є ​​харків’янин Марк Колесніков – господар чарівних Барта і Лізи. Про те, як розвивався заклад, і про плани на майбутнє він розповів журналістові Newsroom.

– За два роки роботи – які плани вдалося втілити в життя, а що не вийшло?

– Головне досягнення – ми ще працюємо й існуємо. Пережили всі карантини, локдауни, всі ці труднощі. Завдяки нашим гостям і їх підтримці, а також завдяки лояльним умовам орендодавця. Він пішов нам назустріч, і ми отримали орендні канікули на час локдауну та навіть, коли був “карантин вихідного дня”.

Прийняли рішення, що розширюватися або міняти місце не будемо. Відкривати інші заклади теж не плануємо. Вирішили залишитися унікальним місцем в Україні, хоча були пропозиції запуститися в інших містах. Але ми хочемо бути єдиним таким закладом для України і залучати до Харкова туристів. Навіть думали намалювати карту – ось у нас в місті три красивих парки та по дорозі з парку Горького в сад Шевченка ви можете завітати до нас.

1631511713009.jpg
Барт і Ліза ласують курагою. Фото: Newsroom

– Я теж чув про те, що вами цікавляться за межами Харкова. Як цього вдалося досягнути?

– Коли відкривалися, ми були унікальним місцем. Це привернуло увагу ЗМІ, телеканалів і навіть іноземних журналістів. Але все це зійшло б нанівець і було б марним, якби у нас був поганий сервіс. У нас невеликий асортимент, трохи десертів, але ми максимально намагаємося працювати для людей. І у нас велика любов до наших єнотів – Лізу та Барта ніхто не ображає, ми їх обожнюємо й стежимо за ними.

До нас приходять заради емоцій. Коли люди бачать вгодованих задоволених єнотів, які відразу вибігають до гостей і лазять по кишеньках, це підкуповує. Видно, що тварини щасливі.

157682868_460058218676073_7712249949883718405_n.jpg
Ліза. Фото: EHOT coffee

– Про карантин. За час, поки робота закладу була обмежена, єноти злегка змінилися. Скажімо так, стали дещо більшими…

– Як ми завжди говоримо нашим гостям, для єнотів нормальна форма тіла – це куля. Ліза – модель єнотової індустрії. Якщо хтось хоче порівняти та побачити, як виглядає найкращий єнот у світі, нехай приходить до Лізи.

І Барт, звичайно, теж, але між ними є різниця. Ліза народилася в приплоді з трьох єнотів, а Барт – з п’яти. І йому при народженні менше дісталося вітамінів. При цьому Барт став гіперактивним. Напевно, кожен з наших гостей бачив, як він намагається з лавочки відкрити двері, як носиться по всій кімнаті та його неможливо зупинити.

155392308_456440092371219_3258240807017098977_n.jpg
Барт. Фото: EHOT coffee

– У зв’язку з не самою звичайною концепцією кав’ярні – чи є у вас які-небудь обмеження для відвідувачів?

З першого дня ми ніяких обмежень не робили. Іноді гості запитують, чому їх немає. Тому що цих єнотів я виростив сам і вони максимально контактні. Вони нікого не ображають і абсолютно ручні. До того ж в кімнаті з Бартом і Лізою завжди знаходиться інструктор, який стежить за людьми та нашими тваринами, розповідає всі правила. Стежити потрібно більше за гостями, адже людина може забути в кишені запальничку, дрібницю або ключі, які єнот обов’язково знайде.

Дуже рідко бувають інциденти з дітьми. Барт їх любить і сприймає як “своїх”. Він любить дітей обіймати ззаду за спину і може легенько прикусити за шию або волосся. Єноти так грають один з одним. І коли він обіймає дитину за спину і прикушує без будь-якої агресії, звичайно, буває, діти лякаються. Тому що не всі малюки вміють поводитися з тваринами. Це недоробка виховання і брак спілкування з тваринами. Хоча більшість дітей все ж не боїться єнотів.

photo_2021-03-24_18-34-59.jpg
Фото: Newsroom

До того ж ми pet-friendly заклад. Два дні тому (розмова відбулася 9 вересня. – Ред.) у нас була п’ятимісячна лисичка Цирі. Приходять собаки, кішки, з усіма єноти граються, немає ніяких питань. А діти бувають, хто вже спілкувався з тваринами, і ті, у кого немає такого досвіду. Так що говорити про дітей! Буває трирічна крихітка прийде й у неї любов до єнотів з першого погляду. А може прийти 40-річний чоловік – і у нього ступор, він боїться погладити тварину, у нього їх ніколи не було.

241521169_571264954222065_1459201492545741943_n_0.jpg
Візит Цирі. Фото: EHOT coffee

– Я думаю, це пов’язано з тим, що у нас ніде не вчать спілкуванню з тваринами. Людина може прожити все життя і ніколи не стикатися з поведінкою братів наших менших. А що б ви хотіли сказати харків’янам, які поки не були у вас?

– Любіть тварин. У Харкові багато місць, де з ними можна спілкуватися – і новий зоопарк, і Фельдман Екопарк, та інші заклади. Якщо полюбити тварин, буде простіше полюбити й інших людей. У нашому житті дуже багато негативу, але ж можна і потрібно об’єднуватися. Наприклад, на темі тварин.

Красиво жити: ТОП-5 найдорожчих ресторанів Харкова

 

Cats and coffee | Киці та кава

2019-02-13.jpg
Фото: cats-and-coffee.business.site

Місце розташування: вулиця Гуданова, 4/10, біля станції метро “Пушкінська”.

На жаль, власники даного закладу не захотіли розкривати свої секрети та спілкуватися з журналістами. Тому ми можемо лише згадати, що в цій кав’ярні живуть 15 котів, які знаходяться у вільному вигулі. У Cats and coffee також офіційно заборонені візити з дітьми до 12 років.

photo_2021-09-08_14-56-30.jpg
Фото: Newsroom

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі