4 роки тюрми: суд виніс заочний вирок для антимайданівця з Харкова, який утік до РФ

Жовтневий расуд Харкова заочно визнав винним активного діяча “харківської народної республіки” у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України (ч. 1 ст. 110 КК України) та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 4 роки з конфіскацією майна. Про це стало відомо з вироку суду від 1 серпня.

Як з’ясував Харківський антикорупційний центр, йдеться про Олексія Корнєва. Уродженець Балаклії з травня 2014 року знаходиться поза межами України, перебуває у розшуку з вересня 2018 року, переховується у російській федерації.

Розклеювала проросійські листівки: на 14-річну школярку з Харкова вплинув друг її матері

Справу слухали за відсутності Корнєва, у спеціальному судовому провадженні. Як зазначено у вироку суду, 5 квітня 2015 року Корнєв, перебуваючи у Москві, брав участь у круглому столі на тему “створення комітету політичних емігрантів Харківщини”. Під час заходу Корнєв звернувся від імені представників соціально-політичної організації “комитет двадцяти семи политэмигрантов “харьковской народной республики” до усіх організацій і структур, що визнають “харківську народну республіку”. Він закликав об`єднатися для створення колегіального органу, що виконуватиме функції тимчасового уряду й узгоджуватиме діяльність у сфері побудови на території Харківської області державного утворення “харківська народна республіка”, непідконтрольного уряду України. 

Ще перебуваючи в Україні, Корнєв пройшов шлях від активного націоналіста до учасника харківського антимайдану в 2014 році, який публічно визнавав терористичну діяльність проти Євромайдану (підпал автівок євромайданівців, знущання над активістами, силове захоплення будівлі Харківської облдержадміністрації).

Відомо, що Корнєв вчився на історика у ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серед його публікацій – “Українське село напередодні Голодомору 1932 – 1933 рр.: феномен “культурного куркуля” (за матеріалами Харківщини)”.

Він також був кандидатом у депутати до Фрунзенської районної ради (у 2006 році), керівником пресслужби та членом Проводу Харківської обласної організації Конгресу Українських Націоналістів (2007 – 2009 роках).

Окрім того, Корнєв із 2008 році очолював громадську організацію націоналістичного спрямування “Надія нації”. Наприклад, День УПА у 2011 році Корнєв відзначав таким зверненням: “Провід “Надії Нації” вітає всіх зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, днем ​​Української Повстанської Армії та Війська Запорізького. Слава Україні!”.

За даними порталу “Миротворець”, протягом 2010-2014 років Корнєв був позаштатним співробітником Управління СБУ в Харківській області.

У 2011 та у 2013 роках входив до складу громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації (комітет молодіжної політики, спорту, фізичної культури та туризму).

У Москві з 2015 року називав себе начальником служби безпеки соціально-політичної організації “комитет двадцяти семи политэмигрантов “харьковской народной республики”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі