Артоб’єкт ще не дороблений: автор “Харківського Стоунхенджа” прокоментував рішення про знесення

Інсталяція “Скіфська спадщина”, яка з’явилася на ХТЗ і стала відома під назвою “Стоунхендж”, ще не завершена. Як розповів Newsroom автор проєкту, підприємець Євген Кулик, на об’єкті необхідно зробити декорування, і до нього можливо буде приступити в теплу пору року. Зокрема, потрібно затонувати колони під піщаник, деякі елементи пофарбувати, зробити мощення в скіфському стилі, висадити мох і дикий виноград.

Парки, міст і оглядовий майданчик: що відкрили в Харкові в 2021 році

“Колони повинні виглядати як зі старого пісковику і з сонячної сторони мерехтіти бірюзовими вкрапленнями, а з іншого боку – бути покритими мохом”, — пояснив Євген Кулик. За його задумом, об’єкт повинен нагадувати давню конструкцію, яка нібито була побудована тисячу років тому, і за весь цей час прийшла в такий вигляд. Головна ідея “скіфської спадщини” — відсилання до наших коренів.

“Ми знаємо, що раніше тут жили люди, скіфи, сармати, трипільці, і цей артоб’єкт нагадує про ці корені, адже у нас немає жодного пам’ятника з такою давньою історією. І якщо така конструкція з’явиться, люди як мінімум задумаються про те, хто раніше тут жив, діти зацікавляться, хто такі скіфи”, — говорить Євген Кулик.

Цей проєкт він хотів зробити сам, але не знайшов коштів і тоді вирішив подати його на “Бюджет участі”. За результатами голосування городян “Скіфська спадщина” увійшла до п’ятірки проєктів-лідерів.

“Проєкт пройшов величезну кількість погоджень. Крім того, що його підтримали жителі Харкова, його погодили профільні департаменти та затвердили купа комісій. Мене запрошували на нараду, де я захищав цей проєкт з точки зору його місцезнаходження, міцності конструкції, ідейної, історичної наповненості”, — розповів Євген Кулик.

skifska-spadshchyna.jpg

skifska-spashchyna1.jpg

Він упевнений, що такий незвичайний проєкт потрапить в туристичні путівники по Харкову. “Стоунхендж” вже з’явився на гугл-картах.

“Я не шкодую про це, я харків’янин і дуже хочеться, щоб в нашому місті були незвичайні об’єкти, не тільки стандартні, зрозумілі, а й де потрібно постояти, подумати, і не тільки в центрі, а й на околицях, де люди благоустроєм не сильно розбалувані”, — говорить Євген Кулик. За його словами, раніше на пустирі по вулиці Біблика, де встановили об’єкт, була яма зі сміттям.

Будівництво за колесом огляду: як Харківська висотка могла б змінити вигляд на світові пам’ятки (Фото)

Автор проєкту не отримав з бюджету жодної копійки за свій проєкт, навіть трохи вклав власних коштів, і каже, що об’єкт дійсно може коштувати півтора мільйона гривень, включаючи матеріали, доставку, монтаж та декор. Євген Кулик контактує з підрядником, і задоволений якістю виконання його задумки: всі елементи дуже надійно встановлені. У планах в автора — встановити на об’єкті підсвічування, що проєктом не передбачено.

Євген Кулик сподівається, що міська влада не поспішатиме з висновками, завершить або вдосконалить об’єкт, але не ламатиме його, не вникаючи в подробиці. Ніхто з мерії з автором проєкту поки не зв’язався.

“Після того, як я розповідав про ідею проєкту і те, як він повинен виглядати, навіть агресивно налаштовані люди змінювали свою негативну думку про нього”, — додав автор “Стоунхенджа”.

Цікаво, що раніше підприємство Євгена Кулика виготовило величезні бетонні ягоди, які встановлені в різних житлових дворах Харкова.

Нагадаємо, раніше мер Харкова Ігор Терехов заявив, що “артоб’єкт” на вулиці Біблика знесуть. Чиновника, який підписав дозвіл на установку, вже звільнили. “Гроші, виділені на проєкт, не освоєні. Я заборонив повністю платити за рахунками. Я і моя команда проєкту не бачили. Такий Стоунхендж нам не потрібен”, — заявив міський голова.

На інсталяцію мали виділити 1,5 мільйона гривень з бюджету громадської участі. Однак після скандалу і резонансу в соціальних мережах в міськраді вирішили не фінансувати цей проєкт.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі