Безпека в ТРЦ “Nikolsky”: пожежний рукав у мішку та зачинені евакуаційні виходи

Після нічної пожежі в ТРЦ “Nikolsky” багатьох харків’ян схвилював питання безпеки – чи готова будівля до повторного НС і наскільки небезпечно в цей момент знаходитися всередині? Newsroom провів власну ревізію і з’ясував, чи працюють в торговому центрі евакуаційні виходи, чи складно буде знайти вогнегасник і чи можна довіритися співробітникам молла під час можливого загоряння.

У розпал робочого дня в ТРЦ “Nikolsky” повно народу. Погуляти по п’ятиповерховому моллу, виконаному у футуристичному стилі, харків’яни приходять компаніями, сім’ями та поодинці. За словами студентки Наталії, вона приїхала сюди, щоб зустрітися з друзями. Про вчорашній спалах в ТРЦ дівчина дізналася з соцмереж, проте ця подія її не збентежила.

“Я не особливо заглиблювалась у те, що сталося. Знаю, що була пожежа. На щастя, ніхто не постраждав і це головне”, – розмірковує дівчина.

Після запитання про те, чи знає вона, де знаходиться евакуаційний вихід, Наталія стала розгублено озиратися по сторонах, у пошуках відповідного покажчика, однак на поверсі “-1” такого не виявилося.

photo_2021-05-25_14-59-56.jpg

photo_2021-05-25_14-59-58.jpg

Двері до пожежної драбини довелося шукати навмання. Через кілька хвилин, поспілкувавшись з співробітницею ТРЦ, вдалося дізнатися, що на поверсі знаходиться десять виходів. Як пізніше з’ясувалося, про це свідчать і плани евакуації, розміщені в службових приміщеннях і один – в найдальшому кутку будівлі. Однак скористатися приписом в плані не вийшло – двері, що ведуть до рятівної пожежної драбини, виявилися замкнені. Другі двері ведуть на балкон, але шляхи для подальшого відступу звідти відрізані – зовнішніх сходів немає, а ще одні двері виявилися закритими. 

photo_2021-05-25_14-59-56_3.jpg

photo_2021-05-25_12-17-45_0.jpg

У службовому коридорі на стінах відсутні покажчики руху до виходу. Самостійно вибратися з бетонного лабіринту вкрай складно. Якщо спуститися на кілька прольотів вниз, можна знайти двері, що ймовірно ведуть на вулицю. Однак вони також виявилися закритими.

photo_2021-05-25_14-59-57.jpg

У кінці поверху, над входом у паркінг, розташувався супермаркет “Сільпо” з фудкортом. Обійшовши ряди з продуктами уздовж і поперек, поспілкувавшись з охоронцем і офіціантом вдалося з’ясувати, що з цього сектора є два евакуаційних виходи. Один доступний для відвідувачів і співробітників (знаходиться в кутку ресторанчика), другий – тільки для співробітників (знаходиться в службовому коридорі).

photo_2021-05-25_15-00-02.jpg

Пройшовши вглиб фудкорту, нам вдалося відшукати заповітні двері, однак відкрити їх не вийшло.

photo_2021-05-25_15-00-10.jpg

Крізь щілину, занадто маленьку для дорослої людини, вдалося розгледіти, що зовні її підпирає металева конструкція, схожа на раму двері, а за нею – візок зі склом для металопластикових вікон.

 

 

Решта аварійних виходів на поверсі огороджені червоними загороджувальними стрічками, а за дверима – будівельне сміття і спецтехніка.

photo_2021-05-25_15-00-20.jpg

На першому, другому і третьому поверхах також є евакуаційні виходи. По чотири на кожному поверсі. Вони ведуть прямо з поверху на пожежні сходи.

 

 

Ще по три виходи – в магазинах, вони позначені відповідними знаками. Однак всі вони закриті або заставлені будівельними технікою або матеріалами. 

photo_2021-05-25_15-00-29_2.jpg

На четвертому поверсі, близько ескалатора, знаходиться дитячий розважальний центр Smile Park. Адміністратор Ольга розповіла, що в разі надзвичайної ситуації спрацьовує сигналізація і турнікети, які стоять на заваді в ігрову зону, відключаються, і діти можуть вийти на поверх.

photo_2021-05-25_15-00-27_2.jpg

“У нас є чорний вихід, але показати вам його немає можливості. Зараз керівництва немає на місці, а без начальства я не можу вас провести туди. Зізнатися, я не знаю, що знаходиться за тими дверима, що ведуть до евакуаційного виходу”, – розповіла дівчина.

Поруч з дитячим розважальним центром розташувався McDonald’s. Співробітниця сімейного кафе охоче відгукнулася на прохання показати пожежний вихід і вказала на великі темні двері зі загороджувальною червоною стрічкою. За нею на драбині працює будівельник. У коридорі – також кілька людей, схожих на робочих. У кінці коридору – вхід у ліфти та вихід на балкон.

 

 

 

 

У протилежному боці поверху знаходиться кінотеатр Multiplex. Працівник залу Михайло повідомив, що пожежний вихід розташований у кінці коридору, за вбиральнями.

photo_2021-05-25_15-00-32.jpg

“Ці двері ведуть в коридор, але де там сходи, я не знаю. Жодного разу не ходив туди”, – зазначив хлопець і запропонував оглянути маршрут до пожежного виходу.

 

 

Близько дверей, що вели в кінотеатр, встановлений пожежний щит. Однак він неукомплектований – поруч з металевою шафою в мішку лежить пожежний рукав зі сполучними голівками, а поруч на підлозі – пара гідрантів і вогнегасники.

photo_2021-05-25_15-00-38.jpg

Двері до пожежного виходу з поверху виявилися відкритими, проте за нею стояв будівельник. Чоловік попередив, що рухатися в напрямку евакуаційних сходів нерозсудливо, оскільки там все ще проходять роботи.

photo_2021-05-25_15-00-39.jpg

Варто відзначити, що загальна площа ТРЦ “Nikolsky” становить 105 000 квадратних метрів. Оглянувши всі поверхи та заглянувши майже в усі куточки будівлі, побачити хоча б один покажчик до аварійних сходів або пожежного щита в загальнодоступному місці не вдалося. У більшості службових коридорів досі триває ремонт, там працюють будівельники. Шляхи евакуації часто заставлені мішками сміття та технікою, на підлозі – картон і металеві деталі, зі стелі звисають дроти. Співробітники молла – працівники залу, охоронці та прибиральники – спілкуються з відвідувачами неохоче, показати шлях до аварійного виходу більшість з них відмовилися.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі