Безпека з комфортом: харків’яни будують автономне бомбосховище “Схов”

Розробники почали роботу над укриттям, яке фактично є повноцінною квартирою. Ідея прийшла після того, як їм самим довелося в березні – лютому 2022 року перебувати в укриттях.

Тимур Файзулаєв, директор підприємства, зі своєю дочкою переховувалися від обстрілів у підвалі свого будинку. Він стверджує, що в більшості укриттів Харкова прожити тривалий час неможливо.

“Там сиро, холодно і нічого не пристосоване для перебування понад 3 годин”, – сказав Файзулаєв.

Раніше підприємство Файзулаєва виготовляло Металоконструкції для побудови приватних будинків, кафе та ангарів, але адаптуючись до реалій воєнного часу, харківські виробники вирішили створити підземну квартиру-бункер.

Як зазначив співзасновник проєкту “Схов” Олександр Чирва, ця ідея зовсім не нова.

“Під час Холодної війни в США почалося масове виробництво подібних бункерів – металевих приміщень, які закопуються під землю. І це в США, де ніколи не було війни”, – зазначив Чирва.

Мер Харкова розповів, чи можна відновити найбільш постраждалий будинок на Салтівці

Підставою такого укриття є надійна металева конструкція. Параметри такого підземного бункера:

  • довжина – 7,5 метрів,
  • ширина-2,7 метра,
  • висота – 3,2 метра.

За проєктом таке укриття всередині буде облаштовано як повноцінна квартира. У бункері буде спальня, кухня та навіть ванна з санвузлом. Більш того, приміщення буде повністю мебльованим.

Бункер підключається до мережі водопостачання, каналізації, енергомережі та оснащується системою вентиляції. Як розповів співзасновник проєкту “Схов” Олексій Суслін, більшість комунікацій будуть “зашиті” під підлогою квартири-укриття.

“Під підлогою ховаємо баки з водою, насоси для каналізації та водопостачання, виробляємо розведення електромережі. Потім зашиваємо і робимо люки для того, щоб в спальні та на кухні був доступ до простору під підлогою для зберігання речей,” – розповів Суслін.

Також, за його словами, у квартирі-бункері буде холодильник і морозильна камера. Розробники запевняють, що в такому укритті можна перебувати автономно протягом тижня.

Як зазначили харківські підприємці, пілотний проєкт квартири-бункера виробляється на спеціальній фабриці в Харкові. Після комплектації бункера і тестування систем життєзабезпечення, таке укриття можна монтувати під землею в спеціальний котлован. Тимур Файзулаєв, розповів, що таку квартиру-укриття можна розмістити на глибині від 2 до 8 метрів.

“Це відстань від мінімального і максимального удару зброєю. Бункер захищає від прямого попадання важкої артилерії калібром 152 міліметри,” – розповів Файзулаєв.

“Один з найбільш зворушливих за все життя”: Вакарчук розповів про привезений з Харкова подарунок від Монастирського

Спуститися в бункер можна буде за допомогою сходів. Всього укриття має 2 виходи. Резервний вихід розміщується на даху спальні.

Як відзначають підприємці, вони почали з найскладнішого проєкту – з меблями та повною системою життєзабезпечення. Однак за словами співзасновника проєкту “Схов” Олександра Чирви, при необхідності можна розробити й інші варіанти.

“Якщо будуть запити від навчальних, медичних установ або приватних підприємств для укриття клієнтів або персоналу, то ми будемо пропонувати більш прості варіанти. Наприклад, без меблів, тільки з вентиляцією і лавками”, – розповів Чирва.


Коментарі