Бісквітна фабрика в Харкові може зупинитися через дорогий газ

Ціна на блакитне паливо для кондитерів підскочила з 5900 до 73 000 гривень за кубометр. Про це йдеться з офіційній заяві асоціації “Укркондпром”, опублікованій на сайті ХБФ.

У тексті сказано, що 27 учасників Асоціації, які виробляють солодощі, можуть згорнути виробництво. В “Укркондпромі” складаються Roshen, Харківська бісквітна фабрика, АВК, “Нестле Україна”, ЗАТ “Одесакондитер”,” Житомирські ласощі” та інші виробники.

З початку року вартість газу для виробників змінювалася кілька разів. З 5900 гривень вона зросла спочатку до 40 тисяч. У листопаді блакитне паливо коштувало вже 55 тисяч гривень, а 22 грудня ціна газу на біржі подолала показник у 73 тисяч гривень за кубометр.

“При такій вартості газу для виробничих потреб кондитерським компаніям простіше взагалі згорнути виробництво, адже при такій собівартості продукція не буде затребуваною ні на внутрішньому, ні на зовнішніх ринках”, — заявив президент асоціації Олександр Балдинюк.

Варто відзначити, що Харківська бісквітна фабрика працює з 1935 року. Відтоді вона зупинялася лише одного разу під час Другої світової війни, коли виробництво з окупованого Харкова тимчасово вивозили до Уфи.

У Харкові чиновники планують налагодити складання турецьких автобусів

Нагадаємо, раніше в Харкові протестували співробітники авіаційного заводу. Робітники провели пікет під стінами підприємства та перекрили проїзд по вулиці Дерев’янка та Білгородському шосе. Заводчани вимагали погасити зарплатні борги, які вже досягли 253 мільйонів гривень. Крім того, вимагали завантажити авіазавод державними замовленнями. Керівник профспілки заводу Михайло Погорєлов розповів, що останній раз літак на ХАЗі збирали близько п’яти років тому, з тої пори підприємство робить тільки гарантійний ремонт вже випущеної техніки, а з 1600 співробітників на роботу періодично виходять менше третини.

Коментарі