Чиновниця Харківської мерії та ексректор “ХАІ”: стало відомо, кому оголосили підозри у привласненні бюджетних коштів

Підозри у заволодінні бюджетними коштами в особливо великому розмірі оголосили заступниці директора Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту, начальниці Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міськради Вікторії Грецькій-Миргородській та приватному підприємцю Віталію Зайцеву, який здійснює діяльність у сфері комп’ютерного програмування та ІТ-технологій. Про це Newsroom повідомило джерело у правоохоронних органах.

За даними слідства, чиновниця мерії та підприємець розробили план, за яким підприємець мав виступити розробником пакетів програмного забезпечення для БПЛА , а чиновниця – придбати це програмне забезпечення за бюджетні кошти. При цьому, міська влада не мала ані реальних потреб у закупівлі такого софту, ані фактичної можливості для подальшого його використання, адже жодного такого безпілотника на балансі Харківської міськради немає. Про допомогу українським військовим у придбанні програм для бойових БПЛА також мова не йшла.

У листопаді-грудні 2022 року зловмисники уклали низку договорів між міськрадою та ФОП загальною вартістю понад 3 млн грн, і ці кошти були повністю виділені з міського бюджету. На 1,3 млн грн підприємець придбав для себе, як фізичної особи-підприємця, майнові права на програмне забезпечення, а ще 1,8 млн грн зняв у готівковій формі та розподілив їх між собою і спільницею.

Обох фігурантів підозрюють за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі вирішується питання щодо обрання зловмисникам запобіжних заходів.

Нагадаємо, що Вікторія Грецька-Миргородська очолювала Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів, яке під час війни витрачало бюджетні кошти на проведення семінарів, тренінгів, навчальних програм, закупівлю сувенірів. Зокрема, купували кепки по 800-850 грн., світшоти по 1250-1500 грн., блокноти – по 650 грн, а 394 000 гривень витратили організацію танцювального фестивалю “Незламний Dance”.

Після розповсюдження цієї інформації у міськраді один із скандальних тендерів скасували, а саме управління реорганізували.

Віталій Зайцев з 2019 року очолював “Харківський технологічний університет “Шаг” (приватний заклад вищої освіти). 4 вересня цього року його призначили новим в.о. ректора Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського “ХАІ”, але через два тижні змінили керівника.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі