Урізали фінансування: Харківський театр хочуть відправити на простій

Харківський театр для дітей та юнацтва навесні планують відправити на простій через скорочення фінансової підтримки з обласного бюджету. Відповідний наказ директора ТЮГу опублікували в соцмережах артисти театру.

Харківські музиканти влаштували під ХОДА концерт на підтримку театралів

У документі йдеться, що театру загрожує простій з 4 квітня по 20 листопада з перервами, в цілому на 108 днів. Простій не стосуватиметься лише спостерігачів-пожежників, сторожів та опалювачів. Крім того, з 1 березня співробітникам театру перестануть виплачувати 30-відсоткову надбавку за складність та напруженість в роботі.

271067694_4848343571892286_2469964697509593297_n.jpg

Як повідомила кореспонденту Newsroom директор Харківського ТЮГу Тетяна Цвілая, цього року фінансування зарплатного фонду театру урізали до 75%. “Якщо за результатами роботи січня і лютого ми зрозуміємо, що у нас є фінансові можливості продовжувати роботу, то ми не підемо на простій, і в наказ будуть внесені зміни”, — сказала Тетяна Цвілая.

На час простою співробітники театру отримуватимуть дві третини посадового окладу. Таким чином, ті співробітники ТЮГу, які отримують мінімальну зарплату 6500 гривень на місяць, отримуватимуть 4300 гривень.

“Ці люди не будуть приходити на роботу, але вони отримують державні соціальні гарантії, за ними будуть зберігатися робоче місце, виплати єдиного соціального внеску, лікарняні та пенсійні нарахування”, — сказала Тетяна Цвілая.

“Мама ще жива?”. Актор опублікував запис розмови з колекторами та розкритикував главу ХОДА

За її словами, уникнути простою можна, тільки якщо театр запрацює відсутнє фінансування самостійно. Однак у квітні-травні у зв’язку з Великоднем і травневими святами відвідуваність ТЮГу традиційно знижується. Влітку театр і так не працює: в середині червня закривається театральний сезон, в липні всі йдуть у відпустки, а серпень присвячують репетиціям.

Щоб не йти в тотальний простій та задіяти артистів, керівництво обласного Департаменту культури хоче організувати виїзні вистави в регіоні.

Як повідомила директор Департаменту культури та туризму ХОДА Людмила Терещенко, скорочення фінансування цього року торкнулося всіх театрів обласного підпорядкування. Керівництво кожного з них самостійно приймає рішення, як виходити з ситуації, що склалася: скорочувати зарплату, міняти штатний розклад, або зменшувати робочий день.

Режисер зажадав губернатора в Харкові спростувати інформацію про зарплату в 16,5 тисяч (Відео)

Нагадаємо, в березні 2021 року, коли працівникам закладів культури в три рази урізали державне фінансування, почали затримувати та скорочувати зарплати, колишня глава ХОДА Айна Тимчук заявила журналістам, що “середня зарплата працівників театру становить 16,5 тисяч гривень”. Ці слова образили працівників закладів культури, адже така сума не відповідає реальності. Співробітники театрів, філармонії та оркестрів влаштували кілька акцій під облдержадміністрацією, записали кліп та запустили в соцмережах вірусний флешмоб #де_мої_16тищ. У підсумку керівництву облдержадміністрації довелося пообіцяти протестувальникам збільшити фінансування театрально-концертних установ.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі