ДБР викрило у Києві безпрецедентну схему ухилення від мобілізації за участі працівників ТЦК (Фото, Відео)

Державне бюро розслідувань спільно з СБУ розкрило та припинило масштабну схему ухилення від мобілізації, у якій брали участь працівники дев’яти військкоматів, включаючи керівницю військово-лікарської комісії Макарівського району Київщини та спільники з інших регіонів України.

Організацією схеми займався колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який, вийшовши на пенсію, продовжив зберігати зв’язки та керувати цим злочинним об’єднанням. Під його керівництвом інші учасники схеми підробляли дані у військово-облікових документах, заявляючи про непридатність до військової служби через стан здоров’я. Серед фальсифікованих документів були підроблені довідки військово-лікарської комісії. Учасники схеми надавали поради та інструкції “клієнтам” щодо перетину кордону України.

Схему впроваджено через один із районних територіальних центрів комплектування та спеціалізованого пункту Київської області, але в неї було втягнуто принаймні представників ще семи київських районних військкоматів та одного на Закарпатті.

Відомо, що за цією схемою найменше 100 осіб могли вийти за кордон, а правоохоронці зафіксували 40 випадків збору грошей. Вартість “послуги” становила від 6 до 10 тисяч доларів США з однієї особи в залежності від обраного пакета документів. Клієнтами схеми були як студенти, так і банкіри з дорослими синами.

На Одещині викрили священника УПЦ МП, який переправляв чоловіків за кордон за $7500

Під час обшуків у територіальних центрах комплектування та місцях проживання фігурантів у різних регіонах України, правоохоронці вилучили документацію та інформаційні носії, що підтверджують реалізацію цієї злочинної схеми. В ході досудового слідства розслідувальники встановлюють точну кількість осіб, які скористалися послугами зловмисників.

Наразі організатору та шести особам з його “найближчого оточення” пред’явлені підозри за частинами статей 255 (створення злочинної організації, керівництво нею та її структурною частиною, вчинені службовою особою з використанням службового становища) та 332 Кримінального кодексу України (усунення перешкод у переправленні осіб через державний кордон шляхом внесення недостовірних даних до військово-облікових документів та використання підробленого офіційного документа – довідки військово-лікарської комісії). Також буде проведена перевірка щодо правомірності зняття з обліку чоловіків призовного віку в цих територіальних центрах комплектування, і у разі виявлення фальсифікацій буде розглянута можливість відновлення облікових даних ухилянтів у Електронному реєстрі військовозобов’язаних.

Процесуальне керівництво здійснює Київська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону.

Коментарі