Депутат Харківської облради виграв суд у прокуратури: йому мають виплатити понад пів мільйона гривень компенсації

Депутат Харківської облради Альберт Кононенко через суд добився відшкодування моральної шкоди та компенсації витрат на юристів у справі про його незаконне кримінальне переслідування у 2018 році. Рішення ухвалив Полтавський апеляційний суд. Про це Newsroom сьогодні повідомив сам Альберт Кононенко.

У першій судовій інстанції мова йшла лише про відшкодування 180 900 грн моральної шкоди, однак в апеляції суд додатково постановив компенсувати витрати на юридичну допомогу.

“Апеляційний суд постановив апеляційну скаргу Харківської обласної прокуратури залишити без задоволення, апеляційну скаргу Кононенка задовольнити частково. Рішення Ленінського районного суду міста Полтави від 2 березня 2023 року змінити в частині відшкодування моральної шкоди, стягнути з Державного бюджету України на користь Кононенка Альберта Васильовича 185 589 гривень 93 копійки компенсації моральної шкоди. Рішення Ленінського районного суду міста Полтави від 2 березня 2023 року скасувати в частині відмови у задоволенні позовних вимог про відшкодування витрат за надану юридичну допомогу, ухваливши в цій частині нове рішення. Позовні вимоги Кононенка Альберта Васильовича про відшкодування витрат за надану юридичну допомогу задовольнити частково, стягнути з Державного бюджет України на користь Кононенка Альберта Васильовича відшкодування витрат за надану юридичну допомогу 400 тисяч гривень”, – оголосила головуюча суддя.

Постанова набирає чинності з моменту її прийняття, але може бути оскаржена у Верховному суді України.

Нагадаємо, що у 2018 році Кононенку оголосили підозру за участь у так званій “кооперативній схемі” щодо виділення землі в Харкові. Харківська облпрокуратура оголосила депутату підозру за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209 КК України (незаконне заволодіння чужим майном за попередньою змовою групою осіб шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та легалізацію доходів, отриманих незаконним шляхом). Тоді Кононенко виїхав з країни та заявив про політичне переслідування. Пізніше звинувачення з нього зняли, а на сайті облради з’явилася інформація про можливу виплату депутату компенсації.

У жовтні 2022 року на засіданні фракції “Блок Кернеса – Успішний Харків” депутати виключили Альберта Кононенка із фракції, після чого його позбавили мандату депутата облради. У жовтні цього року Кононенко у Верховному Суді зупинив рішення про відкликання мандату.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі