Двоє харківських нардепів виступили проти відсторонення спікера Дмитра Разумкова

Думка народних обранців з Харкова розділилося. 12 парламентаріїв підтримали ініціативу й тільки двоє виступили “проти”.

На засіданні 5 жовтня перший віцеспікер Руслан Стефанчук поставив на голосування пропозицію фракції “Слуга народу”, груп “Довіра” і “За майбутнє” про відсторонення Дмитра Разумкова від ведення пленарних засідань на два дні.

Пропозицію підтримали 240 депутатів, з них 200 – з президентської партії.

Рада прийняла закон про деолігархізацію

“Слуги народу” з Харкова практично одноголосно проголосували “за” відсторонення спікера. Утримались від голосування Дмитро Мікіша й Олександр Бакумов. “Проти” виступили тільки позафракційна обраниця Юлія Світлична і Віталій Данилов (“Батьківщина”). Ще два харків’янина-парламентарія зі стажем Дмитро Шенцев і Олександр Фельдман не брали участь у голосуванні.

Відомо, що 30 вересня фракція “Слуга народу” ініціювала збір підписів за відставку Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту. Голова фракції Давид Арахамія пояснив такий крок “регламентною війною”, розв’язаної Разумковим, і відмінністю в поглядах. 2 жовтня депутати “Слуги народу” на “виїзному засіданні” в Трускавці зібрали необхідні підписи за відставку Разумкова і домовилися приступити до процедури відкликання діючого спікера.

Що зміниться в Україні в жовтні: пенсія, осінній призов, нові тарифи

Однією з причин відсторонення називають те, що Разумков відмовився підтримати ініційований президентом України Володимиром Зеленським проєкт боротьби з олігархами.

Основним кандидатом на посаду голови Верховної Ради розглядають першого віцеспікера Руслана Стефанчука.

Коментарі