Харківські сховища: як знайти ключі від підвалу та чи можна там пересидіти бомбардування

Питання про сховища стало актуальним після інформації про нарощування РФ військ на кордоні з Україною та загрозу нападу. У харківській мерії представили інтерактивну карту, де жителі можуть дізнатися адреси найближчих місць для укриття в разі надзвичайної ситуації. Newsroom з’ясовував, де знайти ключі від притулків та скільки часу на це знадобиться.

Володимир Зеленський заявив, що Росія може спробувати окупувати Харків

Ключі за паспортом

Більшість сховищ у Харкові — це підвали в житлових будинках. Їх називають найпростішими укриттями, розрахованими на перебування людей до чотирьох годин. Таких у місті нарахували 4200. Як розповів заступник начальника управління Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту міськради Віктор Широкий, останнім часом робота з розчищення та підготовки підвальних приміщень активізувалася як самими жителями, так і КП “Жилкомсервіс”.

Підвал житлового будинку

Також у Харкові є понад 300 споруд цивільного захисту: це прості та протирадіаційні укриття для співробітників підприємств та споруди подвійного призначення – метрополітен, підземні паркінги та переходи. В укриттях всіх типів може розміститися понад 1,5 мільйона осіб. Жителі, в будинках яких немає відповідних місць, зможуть сховатися в сусідніх будинках або найближчих станціях метро. В укриття потрібно взяти документи, воду, гроші, продукти першої необхідності та ліки.

У мерії зазначають, що в будинках біля кожного сховища повинні бути розміщені вказівники та плакати з номером телефону відповідального за укриття та інформацією, де можна взяти від нього ключі. Також КП “Жилкомсервіс” може виготовити дублікати ключів для відповідальних мешканців. В реальності ж таблички та вказівники біля сховищ зустрічаються вкрай рідко.

Такі таблички повинні бути в будинках, де є підвали, призначені для укриття

Кореспондент Newsroom зателефонував до кількох дільниць “Жилкомсервісу” в Індустріальному та Слобідському районах. Ми намагалися з’ясувати, як мешканцям сусідніх будинків зробити дублікати ключів від підвалів, які можуть бути використані як укриття. Там порадили пошукати ключі у мешканців нижніх поверхів, а якщо у них немає, — приходити до начальника.

Зеленський заявив, що Харків “ніколи не буде окупований”

“Зазвичай ключі знаходяться в оперативно-диспетчерської служби, там, де їх зручно брати аварійним бригадам. Але ключі не дають просто так. Їх дають під аварійну ситуацію. Якщо ви хочете зробити дублікат, підійдіть до полудня на ділянку та уточніть це питання у начальника. Треба розмовляти на місці, дізнатися, де ключі”, — повідомили нам у дільниці №49.
У 22-й ділянці теж відповіли, що з приводу ключів від підвалу потрібно підійти з паспортом до начальника. Питання про те, як швидко знайдуться ключі в разі надзвичайної ситуації, залишається відкритим.

Без вказівників та ступенів

У будинку Анастасії Настенко на Павловому Полі сховища немає, і вона вирішила знайти найближче укриття. Згідно з картою, це підвал будинку по вулиці 23 Серпня, 34, але з першого разу відшукати його не вдалося. Всі підвальні приміщення з боку фасаду зайняті приватними фірмами, кафе, а самі мешканці будинку про укриття нічого не знають. Виявилося, що вхід в підвал знаходиться в одному з під’їздів з кодовим замком і використовується як склад для інвентарю двірників.

Якщо ж підвали й вільні, то найчастіше вони непридатні для перебування людей.

Артем Голубятник, який переїхав до Харківської області з Донецька, один з тих, кому у 2014-му довелося ховатися від обстрілів в шкільному підвалі. Після переїзду він теж цікавився станом сховища своєму будинку.

“Нічого не підготовлено, немає навіть сходинок, щоб туди спуститися. Коли тане сніг, підвал підтоплює. Я також цікавився сховищем в сусідній школі, відповіли, що якісь роботи провели, але оголошень про те, куди йти в разі небезпеки, немає”, — розповів Артем Голубятник.

Директор міського департаменту освіти Ольга Деменко запевняє, що підвальні приміщення в школах та садочках утримуються в належному стані, але розраховані вони тільки на персонал та вихованців навчальних закладів.

Харків’яни готові захищати свій дім у разі агресії — Терехов

У 2015-му активісти громадського формування “Громадська самооборона” проводили в Харкові рейди по сховищах. Керівник організації Віталій Кропачов впевнений, що з того часу їх стан практично не змінився. Комунальники вивезли з підвалів сміття, але про вентиляцію, наявність двох входів та навіть вказівників говорити не доводиться.

Вхід в підвал. У цьому ж будинку розташована ділянка ЖЕКу (Індустріальний район)

“Якщо ви відкриєте інтерактивну карту, то побачите, що в деяких районах сховища взагалі не відзначені, наприклад, в 603-му мікрорайоні”, – розповів активіст.

Наводьте порядок самі

Разом з громадськими діячами станом сховищ стурбована і депутат Харківської райради Юлія Смагіна. Вона відправила депутатські запити в ХОДА, міськраду та держслужбу надзвичайних ситуацій.

“У 2014-0215 роках була проведена інвентаризація споруд, якісь підвали привів до ладу “Жилкомсервіс” або самі люди. Але зараз вже 2022-й, багато що прийшло в непридатність, щось було поділено на комори, приватизовано і туди вже немає доступу. На запити мені відповіли, що за інвентаризацію відповідають районні адміністрації, але там сказали, що вони цим не займаються. На цей рік коштів на ці заходи не заплановано. По Харкову були виділені гроші тільки на упорядковування декількох найпростіших укриттів”, – розповіла Newsroom Юлія Смагіна.

У Києві на місці бомбосховища працює стрип-клуб

За її словами, проблема ще й у тому, що в місті мало двірників, і за мізерну зарплату розчищати ще й підвали вони не беруться.

“Людям потрібно сказати чесно: шукайте, де знаходяться укриття, домовляйтеся зі своїм ЖЕКом та приводьте до ладу самі або плануйте, куди ви будете бігти”, – говорить депутат.

Так вже вчинили мешканці будинку по вулиці Дмитрівській, 5 в районі Центрального ринку, багато років тому створили ОСББ.

Мешканці будинку на Дмитрівській, 5 самі довели до ладу підвал

“Ми винесли з підвалу сміття, поставили раковину та унітаз, перенесли туди старі дивани та стільці, які мешканці хотіли викинути. Пізніше встановили енергозберігаючі вікна і зробили освітлення. Також відпрацювали алгоритм дій при надзвичайній ситуації, обговорили, що вахтер швидко відкриє всі під’їзди та підвал, як будемо повідомляти мешканців, де брати воду для санітарних потреб. Робимо запаси води в пляшках”, — розповіла керівник ОСББ “Альма-центр” Юлія Самойлова.
Більш того, мешканці навіть обговорили питання безпеки при загрозі значних руйнувань, коли підвал може стати непридатним для укриття.

“Дай Боже, щоб сховище нам не знадобилося, але потрібно бути готовими до всього – Луганськ та Донецьк теж не думали, що у них таке станеться. Поки в країні війна, про це потрібно думати всім”, – резюмувала Юлія Смагіна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі