Харківський “Металіст 1925” вийшов в Прем’єр-лігу: проблеми, “бандити” та перспективи

У непростій боротьбі харків’яни змогли завоювати бронзові медалі Першої ліги та з наступного сезону виступатимуть у Прем’єр-лізі. Проте, навколо майбутнього “жовто-синіх” ходить чимало негативних чуток. Про проблеми та перспективи клубу Newsroom поговорив з главою наглядової ради “Металіста 1925” Сергієм Стороженком.

Через п’ять років: Харків знову буде представлений у футбольній Прем’єр-лізі

Вихід у вищий дивізіон харків’яни забезпечили після розгрому “Кременя” в 29 турі. Успішний результат не міг не вплинути на гру і в останньому турі команда поступилася середнякам з “ВПК-Агро”. Саме з оцінки цього поєдинку і почалося наше спілкування з главою наглядової ради клубу.

 Сергій Михайлович, як ви оцінюєте завершальний акорд сезону?

– Цілком очевидно, що хлопці думками вже були на пляжі. Їм хотілося вже відпочити, сезон був дуже важкий. Тому … Звичайно, хотілося б на мажорній ноті, але це психологія.

 Уже поставлені завдання, може попередні, на УПЛ?

– 30 червня відбудеться загальні збори засновників. Будуть заслухані звіти головного тренера, генерального директора, окремих членів наглядової ради. І там буде обговорена та поставлена ​​задача.

Я максималіст по натурі. Але я багато років у футболі і прекрасно розумію, що якщо ставити задачу бути в п’ятірці-шістці – дебютанту дуже складно. Подивіться, всі три дебютанта Прем’єр-ліги на яких місцях закінчили. 10-е, 12-е і 14-е. Закріпитися треба.

bf203-clip-31kb.png
З нового сезону в Прем‘єр-лізі будуть виступати 16 команд. Скріншот: terrikon.com

 А фінансова сторона? Чи достатньо у клубу ресурсів. Звучала цифра в три мільйони доларів.

– Це все умовні цифри. Все буде залежати від того, як цей бюджет буде верстатися. Спочатку заслухаємо звіти головного тренера, можливо – селекційної служби. Будуть висловлені побажання головним тренером, на які позиції хотілося б запросити футболістів. Можливо – яких саме.

Але посилення, звичайно ж, потрібно. Багато молодих футболістів не показали солідності … не розкрилися. У когось було мало ігрового часу, когось замучили травми. Наприклад, Дехтяренко дуже талановитий футболіст, але його наздогнала дуже серйозна хвороба і він тільки зараз почав бігову роботу. Рік практично пропустив.

img_59.jpg
Ярослав Дехтяренко. Фото: metalist1925.com

Треба заслухати фахівців і прийняти рішення. Після цього буде рахуватися бюджет. З огляду на те, що чемпіонат розпочнеться 24 липня, я думаю, що до початку місяця бюджет буде зверстаний.

– Чи плануєте спиратися на вітчизняних гравців або є сенс, можливо, пошукати легіонерів?

– Мені б хотілося, щоб кістяк був з місцевих вихованців і доморощених футболістів. У нас є Дерек, можливо, з’явиться один-два легіонера. Але вони ж повинні перевершувати повністю тих хлопців, які у нас є.

post_3220.jpg
Дерек Фрейтас став одним з найкращих бомбардирів команди, але отримав важку травму. Фото: metalist1925.com

Зовсім недавно Сергій Стороженко відзначився низкою жорстких висловлювань на адресу клубу “Метал”, про підтримку якого заявив олігарх Олександр Ярославський. За словами функціонера, сусіди “переманюють” тренерів і юних гравців. Звучали і звинувачення на адресу виконуючого обов’язки мера Харкова Ігоря Терехова. Глава наглядової ради “Металіста 1925” також заявив, що вихованців виганяли з академії якісь “люди бандитської зовнішності“. Ми не могли залишити поза увагою цей конфлікт в інтерв’ю.

 Сергій Михайлович, з приводу відходу дев’яти тренерів і дітей з академії – не змінилася ситуація на краще?

– Я до цього ставлюся як до морально-етичної проблеми. Риба шукає, де глибше, а людина – де краще. Пішли і пішли. Але справа не в тому, що пішли дев’ять осіб і не в тому, що вони взяли з собою дітей. Але по-людськи ж треба йти!

Що ж ти забрав з собою комп’ютер, медичний прилад, легкоатлетичне обладнання. Найсумніше – забрав же документи, в тому числі конфіденційні. Це негарно, це погано пахне. На такій основі новий клуб або відродження старого – непристойно, хороший продукт не створити.

a4183c6836e93db97c48259c0ccfa0a1.jpg
Сергій Стороженко і Олександр Ярославский. Фото: СПОРТ bigmir)net

 Не намагалися ви поспілкуватися з Олександром Ярославським або Євгеном Красніковим (офіційний власник “Металу”. – Ред.)?

– Люди звернуть або що? Ну це дитячий лепет.

 Щоб вирішити цей конфлікт. Все ж в Харкові вже було два клуби, але не було таких ситуацій.

– Ніякого конфлікту по суті немає. Я ж позначив – це морально-етична проблема. От і все.

 А проблеми з ліцензуванням?

– Давним-давно я написав, що все вирішено. Ми отримуємо атестат, ми повністю відповідаємо всім ліцензійним вимогам УАФ.

74eb5-clip-51kb.png
Скандальний пост Сергія Стороженка в Facebook датуваний 5 червня. Скріншот 

 Ситуація зі стадіоном. Його недавно передали у власність міста. У новому сезоні клуб виступатиме на “Металісті”?

Функціонер киває і повертається до святкування виходу в Прем’єр-лігу. Футболістам вже вручені бронзові медалі Першої ліги. На стадіоні виступає група “НеАнгели”, послухати яку залишилися багато хто з 10 тисяч уболівальників, що були на стадіоні. Основні битви для клубу ще попереду, а поки ми можемо порадіти поверненню Харкова до вищого дивізіону.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі