Катували дорослих и ґвалтували дітей: слідчі ООН озвучили докази звірств росіян в Україні

Експерти Організації об’єднаних націй засвідчили реальні факти воєнних злочинів росіян в Україні. Незалежна міжнародна група слідчих побувала у чотирьох регіонах, звільнених від рашистів і була шокована, йдеться в ТСН.

В Ізюмі завершили ексгумацію на місці масового поховання: експерти викопали 436 тіл

“Ми були вражені великою кількістю страт у районах, які відвідали”, – каже голова Незалежної міжнародної слідчої комісії щодо України Ерік Мьозе.

Те, що скоїли росіяни в Україні шокувало слідчих ООН. Останні кілька місяців за мандатом найвищого правозахисного органу організціії на звільнених територіях працювала міжнародна група експертів. Перші висновки представили на засіданні у Женеві.

За цей час слідчі встигли відвідати 27 міст і селищ на Київщині, Чернігівщині, Харківщині та Сумщині. І опитали близько півтори сотні жертв, над якими познущалися окупанти. Побиття, ураження електричним струмом і примусове роздягання догола в слідчих ізоляторах. Це ще не повний і не найгірший перелік звірств.

“Жертв попередньо затримували, були видимі сліди тортур на тілах, звязані руки, вогнепальні поранення в голову та перерізані горла”, – констатують в комісії.

Ексгумація в Ізюмі: стало відомо, кому належить рука з жовто-нинім браслетом, світлини якої облетіли світ

У списку воєнних злочинів агресора окремим пунктом – на сексуальному підґрунті. Наймолодшій жертві росіян, кажуть в ООН, лише чотири рочки, найстаршій – 82.

“Комісія задокументувала випадки зґвалтування, катування та незаконного ув’язнення дітей. Є приклади випадків, коли родичів змушували бути свідками злочинів”, – озвучують в комісії.

Надалі слідчі планують розширити свої повноваження й з’ясувати усе про фільтраційні табори, примусове переміщення людей, незаконне усиновлення. І обов’язково зайти до нещодавно звільненого з-під окупації Ізюма.

“Численні джерела вказують на те, що російська влада також допитала, затримала та примусово депортувала від 900 000 до 1,6 мільйона громадян України”, – зазначив посол США Мішель Тейлор.

Завершити свою роботу комісія ООН має у березні наступного року. Усе, що знайдуть обіцяють передати міжнародному кримінальному суду, включно з рекомендаціями як і кого притягати до відповідальності за скоєне в Україні.

Коментарі