Мін’юст не указ: суддя проігнорував наказ Міністерства у справі про рейдерство

Суддя Харківського районного суду Денис Савченко виніс рішення у справі про майновий спір. В епіцентрі суперечки опинилася компанія “Харків-Москва”, чиї представники раніше заявили про численні рейдерські атаки. Цього разу чотири об’єкти нерухомості, які фірма називає своєю власністю, несподівано стали предметом розгляду між сторонніми особами.

Розгляд справи розпочався у жовтні 2021 року. Тоді якась Тамара Євтушенко подала позов з вимогою повернути 666 тисяч гривень, які їй заборгувала Йелена Дукер. А в якості забезпечення позивачка вказала чотири об’єкти в Змієві, на ремонт яких вона “виділяла гроші”. До цього списку увійшли також три торгові центри площею від 1461 до 1918 “квадратів”, а також комплекс нежитлових будівель (колишня територія промислового заводу).

skrin1.png

Суддя дійшов висновку, що частина будівель на праві спільної власності належить покійному бізнесменові Шмуелю Дукеру та його першій дружині Йелені, з якою чоловік розлучився ще у 2010 році. Тому служитель Феміди дозволив заарештувати три з чотирьох об’єктів.

Пізніше вимоги позивачки зросли до 2,61 мільйона гривень. Суд ще не прийняв суму до розгляду, але тут же заарештував і ще один майновий комплекс. А заодно й заборонив проводити будь-які реєстраційні дії.

skrin2.png

Ось тільки за даними торгово-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями “Харків-Москва” ці об’єкти належать саме йому.

Щобільше, майно раніше фігурувало у справі про рейдерську атаку і на нього вже було накладено арешт. Це сталося у 2019 році, коли засновників “Харків-Москви” таємно викреслили з-поміж бенефіціарів і перевели у свіжостворену фірму “Дуккер Ессетс Україна”. Пізніше Мін’юст скасував це рішення та відсторонив державних реєстраторів від роботи.

 

skrin_3_0.jpg

Саме тому фірма “Харків-Москва” спробувала оскаржити забезпечення позову. Засідання мало відбутися 14 грудня, проте його несподівано перенесли на 5 січня. У підсумку до суду з’явилася тільки адвокат компанії. Ні представників позивачки, яка наполягала на терміновому поверненні боргу, ні кого-небудь від відповідача не було.

У порожньому залі Денис Савченко запропонував юристці озвучити доводи фірми, чиє майно в обхід нинішніх власників ділять перша дружина покійного засновника та її кредитор.

“На момент винесення цієї постанови від 11.10.2021 розмір позовних вимог становив всього 666 тисяч гривень. Ми наполягаємо, що відповідно до вимог чинного законодавства, в тому числі позиції Верховного Суду, заходи щодо забезпечення позову повинні бути співмірні. Нерухоме майно, на яке накладено арешт, є торговими комплексами в центрі Змієва. Тому вартість цих об’єктів не може становити 666 тисяч гривень. Навіть один з них дорожчий”, — заявила адвокат Наталія Третьякова.

 

Захисниця також нагадала, що другим власником будівель є покійний бізнесмен Шмуель Дукер. Зараз жоден з його спадкоємців не отримав право власності на торгові центри. Тому законно провести відчуження об’єктів — неможливо.

У самої Йелени Дукер, яка фігурує в справі у якості боржниці, є чимало власної нерухомості — в тому числі на вулиці Сумській в Харкові. Однак для забезпечення боргу були обрані саме торгові центри в Змієві.

 

 

Втім, всі ці доводи не справили враження на служителя Феміди. Як і наказ Міністерства юстиції про те, що реєстрація власності на Йелену Дукер вже скасована. Після недовгого перебування в нарадчій кімнаті Денис Савченко вирішив відхилити заяву компанії “Харків-Москва”. Таким чином, вона не отримала право розпоряджатися своїм же майном. Втім, представники фірми вже оскаржили дане рішення.

“Мотивування суду досить цікаве:” Суд розглянув боргову розписку від 2019 року та порахував, що Йелена Дукер брала в борг гроші для ремонту спірних будівель, які перебувають у спільній власності подружжя. Тому суд вирішив, що грошові кошти були взяті саме подружжям і в разі задоволення позову спірне майно може бути продано цілком”. По-перше, шлюб між Йеленою Дукер та Шмуелем Дукером був розірваний у 2010 році. Про який борг за згодою чоловіка може йти мова — незрозуміло. По-друге, половина будівель була зареєстрована за Шмуелем Дукером лише у вересні 2021 року, а сам він помер на початку 2020 року”, — розповіла Наталія Третьякова.

На думку юристки, у своєму вердикті Денис Савченко порушив ряд вимог законодавства: зокрема, не врахував, що подружжя перебувало в розлученні з 2010 року, а також той факт, що рішення про реєстрацію спірного майна на Йелену Дукер було скасовано Міністерством юстиції. У зв’язку з цим представниця фірми “Харків-Москва” подала апеляцію, у даній справі вже призначено склад суду.

Редакція Newsroom намагалася зв’язатися з Тамарою Явтушенко, яка фігурує в справі у якості кредитора. Однак номери компанії “Смачна їжа”, де вона вказана в якості однієї з власниць, не відповідають.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі