На Харківщині розпочав роботу мобільний аптечний пункт (Фото, Відео)

В Україні запрацювала перша мобільна аптека. Цей проєкт має розв’язати питання доступності ліків у сільській місцевості, де часто відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Про це повідомив пресцентр Міністерства охорони здоров’я України.

Перша мобільна аптека розпочала свою роботу у Харківській області. Вона обслуговує 80 населених пунктів, де проживає понад 200 тисяч людей.

Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

«Одне з питань, яке підіймалось Президентом України під час останнього засідання Конгрес місцевих та регіональних влад, та над вирішенням якого ми активно працюємо в нашому міністерстві вже певний час – це доступність ліків в селах. Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі і за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Сподіваюся на активну позицію та залученість інших субʼєктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України. Дуже важливо об’єднати зусилля влади і бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів», — зазначив міністр Віктор Ляшко під час візиту на Харківщину.

Міська поліклініка №9 у Харкові закупила спеціальне дитяче харчування за завищеними цінами

Мобільні аптеки можуть відпускати як лікарські засоби за рецептом, так і безрецептурні. Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом як паперовим, так і електронним.

У мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

У ліцензійних умовах прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптек. Зокрема, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата. У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Мобільні аптеки працюватимуть у вигляді транспортного засобу та виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Коментарі