На Хмельниччині викрили “законсервованого” російського агента (Фото)

Завданням фігуранта було створення агентурної мережі для збирання розвідданих та диверсій у західних регіонах країни. Про це 30 вересня повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, на Хмельниччині СБУ викрила агента ФСБ рф. Агент росії прибув до України в січні нібито для того, щоб відвідати родичів. Його діями керував колишній командир загону спецпризначення росгвардії “Вітязь” полковник Сергія Лисюка, який входить до свити кремля.

Шпигуном виявився колишній спецназовець внутрішніх військ росії, який неодноразово брав участь у бойових діях на північному Кавказі. Там він перебував в агентурному зв’язку з ФСБ, але після відставки його перевели в “режим очікування”, а згодом “розконсервували” в Україні.

Діяльність шпигуна координував кадровий співробітник ФСБ, полковник Євген Петрушин із позивним “Гестапо”. У минулому він займався підготовкою спецпідрозділів, а також обіймав посади заступника начальника управління ФСБ з Дагестану та першого заступника голови КДБ самопроголошеного Придністров’я.

За вказівкою координатора, агент розвідував місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ, збирав інформацію про процес мобілізації та особливості функціонування стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури у регіоні. Для цього зловмисник вів приховане спостереження та намагався встановлювати “потрібні” зв’язки з місцевими жителями.

Співробітники СБУ вчасно виявили та знешкодили російського шпигуна. За цим фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею 114 (“шпигунство”) КК України.

Теги:

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі