На місці теракту біля Палацу спорту хочуть встановити пам’ятник у вигляді гігантського колоса

Ініціативна група харків’ян хоче встановити пам’ятник в пам’ять про загиблих в теракті патріотів. Як розповів Newsroom архітектор проєкту Олександр Грешнов, щоб пам’ятник не загубився на тлі новобудов, які незабаром з’являться на проспекті Петра Григоренка, його пропонують зробити висотою в 32-36 метрів. Це вище стандартного дев’ятиповерхового будинку.

У Харкові вшанували пам’ять чотирьох загиблих у теракті біля Палацу спорту

За задумом автора, композиція “Колос” буде виконана з металу з ділянками з нержавіючої сталі та проєкційним підсвічуванням. Пам’ятник символізує початок нового життя, української національної ідентичності та вірності ідеям, за які загинули харків’яни. Автор зазначає, хто на колосках бракує зерен, що символізує втрату.

“Попри всю трагічність події хочеться піти від ефекту жалості та сльозливих рішень, щоб проходячи повз люди, молодь, яка мало знає про ті події, фотографувалися та зацікавилася, на честь кого встановлено такий пам’ятник“, — розповів Олександр Грешнов.

За розрахунками автора, виготовлення композиції коштує близько 7 мільйонів гривень. Харків’яни мають намір звернутися з ідеєю установки пам’ятника в міськраду.

Теракт біля Палацу спорту: Кабмін відмовляє в компенсації сім’ям загиблих

Нагадаємо, 22 лютого 2015 року під час мирного проукраїнського маршу по проспекту Петра Григоренка (колишнього Маршала Жукова) троє найманців організували вибух протипіхотної міни. Загинули чотири людини: підполковник міліції Вадим Рибальченко, 15-річний школяр Данило Дідик, 18-річний студент Микола Мельничук та один з координаторів харківського “Євромайдану” Ігор Толмачов. Багато з учасників ходи отримали поранення. Через кілька днів після злочину правоохоронці затримали трьох підозрюваних у скоєнні теракту: Віктора Тетюцького, Володимира Дворнікова та Сергія Башликова. Суд засудив виконавців до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Ніхто з них не визнав своєї провини. У 2019 році фігурантів передали у РФ в рамках обміну військовополоненими.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі