Колаборанти ховалися у підвалах: нацгвардієць розповів про звільнений Куп’янськ

Після активних бойових дій артилерії ЗСУ по звільненню Куп’янська Харківської області підрозділи Нацгвардії першими зайшли в місто та здійснили стабілізаційні заходи, а також обладнали мобільні та спостережні блокпости. Про такі заходи розповів військовий Нацгвардії Сергій, який з перших днів перебуває з добровольцями на східному фронті Харківського напрямку.

На Харківщині окупанти знущались над людьми у приміщенні поліції (Фото)

“У селищах, що поблизу Куп’янська, колаборанти переховувалися у підвалах. Коли ми здійснювали перевірку території, виявляли їх та передавали у відповідні органи”, – розповів нацгвардієць.

За його словами, у перший день відбиття міста на одному з блокпостів військовослужбовці НГУ виявили 11 окупантів, які заблукали у стороні українських захисників та вийшли прямо їм в “руки”.

Зайшовши у Куп’янськ, нацгвардійці перші 3-4 дні допомагали цивільним евакуйовуватися під шквальними обстрілами, орієнтували безпечними маршрутами, аби люди не потрапили у “гарячі місця”.

“Також наші медичні групи допомагали літнім людям ліками. Гвардійці навіть рубали дрова та лагодили понівечене господарство”, – розповів Сергій.

За його словами, сотні дітей окупанти вивезли до росії, буцімто до таборів відпочинку, обіцяючи батькам безпеку для їхніх дітей. Проте до сьогодні ті батьки не знають про долю своїх дітей.

Росіяни планували підірвати дамбу під Харковом та затопити цілі села

Сили оборони України витіснили ворога від західної околиці Куп’янська приблизно на 6 кілометрів, але противник досі обстрілює промислову зону міста з лісу. Українські захисники продовжують контрнаступ і змушують окупанта тікати.

Сергій вважає, що рашисти будуть відступати далі до великих населених пунктів Луганської області (Сватово, Старобільск), де спробують закріпитися і організувати оборону. Проте гвардієць переконаний, що ворогу це не вдасться.

“Більша частина російських військових з бойовим досвідом вже загинули або перебувають в полоні, тому вони не мають зараз нормальних командирів, і це наша чи не основна перевага. Тому, навіть ця мобілізація, яку проводять у рф, їм не допоможе, а створить хаос у їхній країні та призведе до ще більшого скорочення населення росії”, – зазначив Сергій.

Розповідь захисника опублікувала пресслужба Нацгвардії України.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі