Паркові зони Харкова хочуть з’єднати зеленим коридором

У мерії анонсували створення рекреаційної зони на Салтівці, а співзасновниця Школи сучасного ландшафту й артдиректор компанії “Арт-Гео” Марина Крячко розповіла, як створити “Зелений каркас” у системі харківських річок і струмків.

Після завершення реконструкції зоопарку, Харків приймається за наступний великий проєкт – створення рекреаційної зони в Гідропарку.

“На території будуть пляжі, набережна, зони відпочинку, оглядові майданчики, можна буде переїхати з одного острова на інший на велосипеді, пробігтися, поплавати на човні, байдарці, катері. Це буде зона комфорту для харків’ян”, – так презентував проєкт секретар міськради Ігор Терехов.

У Харкові Журавлівський гідропарк перетворять на “зелений оазис”

У подальших планах міста – об’єднати Гідропарк і інші зелені зони пішими та велосипедними доріжками – так званими зеленими коридорами. Як це зробити, розповіла Марина Крячко, одна з авторів концепції “Зеленого каркаса”.

“Основою” зеленого каркаса “повинні стати берегові зони вздовж системи харківських річок і струмків, яких в місті дуже багато. Ми хочемо все ці зони ввести в обіг. За нашими розрахунками, площа, яку можна залучити, дорівнює близько 2500 гектарів (більше, ніж весь Харківський лісопарк – найбільший парк України! – Ред.) і ось, коли до паркової території додадуться ці природні території, Харків зв’яжеться “зеленими коридорами”. За ним зможуть пересуватися велосипедисти та пішоходи – уздовж річок і потічків, по озеленених особливим порядком вулицях приватного сектора, проходах у промзонах. При цьому для пішоходів і велосипедистів не буде потреби користуватися автомобільними дорогами”.

photo5357353317119931240.jpg
Зображення: “Успішний Харків”

Щоб сформувати “Зелений каркас”, у Харкові потрібно збільшити площу зелених насаджень протягом практично всієї річкової системи Харкова; зберегти болота в долинах річок Лопань і Харків; створити системи зливових парків у басейнах річок і струмків. Крім того, варто ліквідувати пустирі та частини перешкод і штучно створених перешкод, створити компенсувальні лісові посадки у джерелах малих річок і струмків.

Крячко розповідає, що велопішохідні маршрути уздовж річок потрібно робити з водопроникним покриттям, а не укочувати все в асфальт або викладати плиткою. Тут також потрібно облаштувати освітлення та місця для відпочинку. Таким чином, зелені коридори перетворяться на повноцінну паркову зону.

Посеред площі Свободи в Харкові з’являться дерева

За задумом, харків’янам, які вітають здоровий спосіб життя, “Зелений каркас” дасть можливість займатися спортом у природній атмосфері. Для молодих сімей з інтенсивним денним графіком – це буде спосіб поєднати прогулянки та спілкування з дітьми зі своїми маршрутами по робочим і господарським справам. Самотні та літні люди зможуть прогулюватися недалеко від будинку.

Ініціатори сподіваються, що цей унікальний проєкт дасть змогу зробити Харків ще зеленішим і комфортнішим.

Коментарі