Перетинали річку в гідрокостюмах: чоловік з Харківської області організував переправлення ухилянтів до ЄС

Працівники Державного бюро розслідувань викрили черговий канал незаконного переправлення через державний кордон України чоловіків призовного віку. Організатор схеми — мешканець Харківської області — ще минулого року втік від мобілізації, нелегально перетнувши кордон. Після втечі порушник вирішив заробляти гроші на таких ухилянтах, як і він сам.

Як повідомили у пресслужбі ДБР, дорганізатор долучив до схеми трьох своїх знайомих, які залишились в Україні. Один з них — співробітник Держпродспоживслужби, інші двоє — цивільні.

Провідник перевозив українських ухилянтів до ЕС у вентиляційній системі вагона (Відео)

Маршрут, який розробили ділки, пролягав поза пунктами митного пропуску в південно-західних областях України. Після того, як «клієнтів» доставляли до точки перетину кордону з Молдовою, вони вбрід переходили одну з місцевих річок. Для цього їм видавали гідрокостюми. На молдавському боці їх зустрічав організатор. Вартість послуги складала 5 тисяч доларів.

Наразі трьом фігурантам повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 2 ст. 332 КК України). Двоє з них перебувають під вартою. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 7 років.

Організатору ж схеми, який ховається за кордоном, про підозру повідомили заочно за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями, вчинені за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 9 років.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі