Підозрюваний у держзраді ексглава харківського СБУ хоче відсудити у правоохоронців 380 мільйонів гривень

У справі колишнього керівника СБУ в Харківській області Романа Дудіна відбувся відвід судді. Рішення ухвалив 21 серпня Шевченківський райсуд Києва, повідомило “Суспільне“.

“Головуючий заявив самовідвід, оскільки матеріали провадження містять документи з грифом “таємно”. Склад суду повинен мати відповідний доступ до державної таємниці. Цей доступ надається компетентними органами, але є обмеження по часу, скільки він дійсний. У головуючого судді доступ закінчився. Він не може зараз розглядати цю справу, оскільки в матеріалах є державна таємниця”, — сказав адвокат Дудіна Юрій Глотов.

Наступне слухання призначать, коли визначать нову трійку суддів. Адвокат зазначив, що на час, коли визначатиметься нова колегія, Роман Дудін перебуватиме під вартою.

У коментарі “Суспільному” Роман Дудін повідомив, що 18 серпня подав п’ять позовів.

“На групу прокурорів, слідчих, Службу безпеки України, ДБР та Офіс Генпрокурора. Позови з приводу того факту, коли пані Сап’ян, це речниця ДБР, 12 вересня 2022 року розповіла про нібито мою втечу на Волинь. Вона дуже впевнено це сказала, розповіла, весь світ це підхопив, цьому повірив, що я поїхав до мами чи втікав. А в цей час я був з групою спецпідрозділу, у мене на руках є всі докази, що я в Києві”, – заявив Дудін.

Він зазначив, що загальна сума позову — 380 млн гривень: “По 100 млн на ДБР, Службу безпеки, Генпрокуратуру. По 40 млн — до групи прокурорів та групи слідчих”.

«Нехай готуються»: ексначальник СБУ Харківщини у залі суду погрожував Синєгубову та Терехову (Відео)

Нагадаємо, що у лютому 2022 року, перед вторгненням РФ до України, Дудін був серед тих, хто запевняв, що Харківщина надійно захищена, а обласне управління СБУ пильно стежить за ситуацією на кордоні. 24 лютого російські війська захопили північ та схід Харківської області, просуваючись до Харкова.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади після поїздки на Харківщину 29 травня. Тоді глава держави заявив, що посадовець “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто”.

Після звільнення з посади Дудін публікував відео та дописи з критикою голови Харківської ОВА, військових, міського голови та інших посадовців.

У вересні минулого року Романа Дудіна затримали. Його підозрюють у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану.

За словами Олега Синєгубова, на початку повномасштабного вторгнення Дудін намагався захопити владу у місті. Зазнавши невдачі він покинув Харків без наказу (на той момент він підпорядковувався командувачу угруповання військ “Харків”).

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі