Підвищення пенсійних виплат: кому та на яку суму

З 1 грудня в Україні планово підвищили прожитковий мінімум, у зв’язку з цим збільшився ряд соціальних виплат. Зросли й пенсійні виплати, але не для всіх.

Про це розповів експерт Сергій Коробкін.

Для людей, які втратили працездатність рівень прожиткового мінімуму підвищився до 2 093 грн. За ініціативою уряду, розмір мінімальної пенсії повинен становити 2 100 гривень, а це значить, що інші види пенсійних виплат не можуть бути нижче встановленої суми.

У Києві поліцейські повернули сумку з грошима літній жінці (Відео)

За словами експерта, громадяни, які отримують 2 100 грн, не відчули підвищення, як і пенсіонери, які отримують 2 300 грн або яким призначено 3 000 грн з жовтня, у разі достатньої кількості стажу і досягли 70-річного віку.

Пенсійні виплати в грудні підняли до такого рівня:

  • 2093 грн — мінімальна пенсія за віком;
  • 20 930 грн — максимальна пенсія;
  • 6279 грн — мінімальна пенсія шахтарів;
  • 4186 грн — мінімальна пенсія сім’ям військових у разі втрати годувальника.

Крім того, зросла мінімальна пенсія осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій, підвищили доплати за понаднормовий стаж для непрацюючих пенсіонерів зросли надбавки донорам, підвищення ветеранам і жертвам нацистських репресій, піднявся рівень пенсій за особливі заслуги перед Україною.

Розмір підвищення для кожного пенсіонера змінився індивідуально, а перерахунок відбувся автоматично.

З 1 грудня підвищилася пенсія для непрацюючих осіб до 70 років з повним страховим стажем (30 років — для жінок, 35 — для чоловіків). Мінімальний розмір виплат для цієї категорії пенсіонерів становить 2,5 тис.грн. У кого менша тривалість страхового стажу, доплата буде пропорційно наявному стажу.

Коментарі