Призов резервістів в Україні: у ЗСУ дали пояснення, кому та куди потрібно з’явитися

23 лютого в Україні стартує призов резервістів на військову службу в особливий період за наказом президента Володимира Зеленського.

Як повідомили у командуванні Сухопутних військ ЗСУ, призову підлягатимуть резервісти віком від 18 до 60 років. Максимальний термін служби складе один рік.

Це будуть офіцери, рядовий та сержантський склад. Резервісти оперативного резерву першої черги проходитимуть службу в тих військових частинах та за тією спеціальністю, в якій вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві.

Морально-психологічний стан російських військових з кожним днем погіршується – глава СБУ в Харківській області

У ЗСУ навели приклад. Якщо під час попередньої служби військовослужбовець був водієм-механіком у певній військовій частині, його будуть призивати в ту ж частину на аналогічну спеціальність.

Підкреслюється, що за призваними резервістами буде зберігатися робоче місце та середньомісячна зарплата.

Хто такі резервісти оперативного резерву:

  • військовослужбовці, які звільняються зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • військовослужбовці, які за своїми професійно-психологічними характеристиками та станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві;
  • військовослужбовці, які відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві;
  • військовослужбовці, які набули певної військової облікової спеціальності.

Крім того, у ЗСУ дали план дій для резервістів.

Що робити

Резервісти оперативного резерву повинні самостійно з’явитися у свої військові частини або ЦК та СП, по телефонному дзвінку або отримавши повістку для явки у свій ТЦК.

Якщо резервіст з законних причин не може бути покликаний, йому необхідно особисто надати документи, що підтверджують це.

За неявку або ігнорування виклику передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Евакуювати жителів Харкова не планується – глава МЗС

Як повідомляв Newsroom, 22 лютого Володимир Зеленський виступив зі зверненням. Він подякував партнерам України за фінансову допомогу та готовність ввести санкції проти РФ. Після цього гарант Конституції повідомив, що підписав указ про призов резервістів в особливий період.

Коментарі