Проти ексгубернаторки Харківської області відкрили кримінальне провадження

За результатами журналістського розслідування про кримський бізнес колишньої керівниці Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук у прокуратурі почали розгляд. Про це 7 вересня Newsroom повідомили в ГО “У.Права”.

Після заяви розслідувачів в обласній прокуратурі почали досліджувати факти, які були викладені у фільмі. Обвинувачі відкрили виробництво відразу за двома статтями кримінального кодексу: ч. 3 ст. 110-2 (“фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів території або державного кордону України”) і ч. 2 ст. 366-2 (“декларування недостовірної інформації”) КК України.

Досудове розслідування проводять слідчі СБУ та Нацполіції.

photo5314655277703869787.jpg

Нагадаємо, в серпні члени Кабінету міністрів погодили звільнення харківського губернатора, а вже ввечері на офіційному сайті Офісу президента з’явилося офіційне розпорядження за підписом Володимира Зеленського.

Під Харковом обслуговувати “золоті маршрути” будуть автобуси фірми, пов’язаної з Тимчуком

Звільненню Айни Тимчук з посади передував скандал, який спровокував журналістське розслідування. З’ясувалося, що у чиновниці разом з колишнім чоловіком був бізнес у Криму, який вона переписала на побіжного чиновника-регіонала та вкладала гроші вже після анексії півострова.

За даними журналістів, у 2013 році чоловік чиновниці Андрій Тимчук отримав у подарунок від дніпропетровських бізнесменів готель “Асторія” в Алушті. Пізніше власницею стала сама голова ХОДА. Уже після анексії Криму подружжя кілька разів відвідали півострів, а незабаром почали реконструкцію готелю, давши йому нову назву – “Історія”. Чиновникам навіть вдалося знайти керуючого для свого бізнесу, ним став побіжний чиновник ХОДА часів Михайла Добкіна – Дмитро Перепелиця.

Айна Тимчук виділила землю 90-річній бабусі колишнього чоловіка, яка “роз’їжджає” на Porsche

Після цього Айна Тимчук виписує довіреність на Перепелицю, його дружину та кримського агента з нерухомості, даючи їм право “представляти її в Держкомітеті по державній реєстрації та кадастру Республіки Крим”. Чиновниця також ставить свій підпис під російською копією довіреності, хоча “Республіка Крим” – формулювання, яка використовується тільки лише окупаційною владою. 16 січня 2016 року Айна Тимчук отримує від влади РФ право власності на “Історію” – і в той же день продає готель Перепелиці за $300 тисяч. Ці гроші держслужбовець не декларує.

Коментарі