П’ять головних фактів про ГАЗ: чому важливо нарощувати видобуток в Україні

Весь 2021 рік ми розповідали правду про те, що відбувається з газовою галуззю, наскільки вона безпечна для природи та чому важливо розвивати власний газовидобуток. Ми розвінчали безліч міфів про неї, час зібрати та систематизувати факти.

Що відбувається з ціною?

У 2020 році локдаун, тепла зима, повні сховища та низький попит призвели до того, що вартість газу впала. Європа схаменулася, що паливо закінчується, тільки в травні, коли в сховищах залишилася лише третина запасів. Але влітку все було спокійно: європейці розраховували на “Газпром”, який забезпечує 40% потреб її ринку. Та, в крайньому разі, на американський зріджений вуглецевий газ (ЗВГ). Але американські танкери вирушили в Азію, де ціни були вищими. Тому вже у вересні ринок лихоманило: вартість енергоресурсу зросла, досягнувши понад 2000 доларів за тисячу кубометрів. І почала знижуватися лише недавно, на тлі новини про те, що американські танкери з газом вирушили в Європу.

Тим часом в Україні населення, теплокомуненерго та бюджетні організації отримують газ переважно вітчизняного видобутку за ціною від 7,49 гривні (в середньому близько 8 гривень за кубометр). При цьому промисловість та бізнес купують ресурс за повною ціною — а вона на біржі вище 73 гривень.

Соціальна сторона видобутку газу

За останні п’ять років газовидобувачі інвестували 136 млн грн в соціальні проєкти в Харківській області. В основному мова йде про розвиток інфраструктури.

Крім того, з 2018 року в українському законодавстві діє децентралізація ренти. За чотири роки місцеві бюджети України завдяки їй отримали близько 7 мільярдів гривень. Серед лідерів — громади Харківщини та Полтавщини. Громади кожної області отримали понад 2 мільярди гривень.

Розмір ренти залежить від обсягів видобутку газу і від його світової вартості, від тих самих біржових котирувань. Чим інтенсивніше видобуток, тим більше коштів отримають місцеві громади.

Як підвищити газовидобуток

Для залучення інвесторів необхідна в тому числі допомога держави. Потрібні стабільна фіскальна політика, продовження стимулюючого оподаткування, відсутність додаткового регулювання, стратегічне планування. Все це допоможе залучити інвесторів в український газовидобуток.

В Україні є значні запаси газу. Але власний видобуток покриває далеко не всі потреби країни в ньому. Тому ресурс доводиться імпортувати з Європи за високими цінами. В результаті наші газовидобувачі не заробляють на одному рівні з європейськими колегами, тому що продають паливо за низькими цінами. А держава змушена доплачувати за європейський газ. Збільшення власного газовидобутку дозволило б українській економіці підвищити запас міцності — це саме те, що називається енергобезпекою країни. Це одночасно дозволить скоротити витрати на імпорт палива.

Чому газ важливий для майбутнього

Природний газ — найчистіший вид вуглеводнів. Тому Європа та весь цивілізований світ відмовляються від викопного вугілля, виконуючи програму зі скорочення викидів вуглекислого газу до 2050 року. Процес переходу до низьковуглецевої економіки називається декарбонізація.

Логічно, що зменшення використання вугілля потрібно компенсувати. Наприклад, замінити застарілі вугільні теплоелектростанції сучасними газоманевреними. Відповідно, споживання природного газу зростатиме — викиди від його спалювання набагато безпечніші, ніж від спалювання вугілля. Тому українцям навряд чи варто сподіватися на те, що ціна газу у світі опуститься на допандемійний рівень.

Мало того, те ж вугілля, як показує 2021 рік, може стати дефіцитним паливом. Особливо коли Російська Федерація блокує його залізничні поставки з Казахстану в Україну.

До речі, наша країна серед інших вступила на “зелений шлях” та почала закривати вугільні шахти в рамках процесу декарбонізації. Відповідно, нам необхідно збільшувати видобуток газу, щоб використовувати тільки його до 2050 року.

Як газовидобуток впливає на навколишній світ

Існує величезна кількість міфів про те, що газовидобуток знищує природу. Всі вони розбиваються об той простий факт, що цей вид палива добувають однаково безпечними шляхами в усьому світі.

Буріння проходить на невеликому майданчику. Перед початком робіт родючий шар грунту знімають та зберігають до закінчення процесу, після чого повертають назад.

Буровий шлам — гірську породу з глибин землі — збирають в ізольовані ємності-комори. Або відразу вивозять на спеціалізовані майданчики для поховання або перероблення, щоб використовувати в будівництві та сільському господарстві.

Недешевий буровий розчин чистять за допомогою спеціального обладнання — блоку коагуляції-флокуляції, центрифуги, віброситу. Після цього його знову закачують у свердловину, тим самим скорочуючи витрати на буріння. Точно так же повторно очищають воду.

Щоб зберегти водні ресурси, на територіях діяльності газовидобувних компаній створюються спеціальні спостережні мережі. Регулярно проводять дослідження якості підземних вод, виміри їх рівня. Це одне з основних завдань компаній — зберегти природу.

Сьогодні так багато інформації з різних джерел на будь-які теми, що нескладно розгубитися. Тому аналізуйте, порівнюйте, відокремлюйте зерна від плевел, а міфи — від реальності. І буде нам щастя і недорогий газ.

Автор: Анна Ігнатенко

Коментарі