Російські військовослужбовці домовляються про місця в українському полоні до того, як відправляються на фронт

Україна отримала понад чотири тисячі дзвінків від чоловіків з Росії в рамках програми “Хочу жити”, погоджуючи умови захоплення.

Про це в інтерв’ю повідомив речник проєкту Віталій Матвієнко.

За словами Віталія Матвієнка, до організаторів проєкту звернулося вже понад 4300 росіян. Частина вже “готові здатися та проходять процедуру верифікації”. Серед них — як ті, хто знаходиться на передовій, так і ті, хто побоюється відправки на фронт.

Євросоюз погодив дев’ятий пакет санкцій проти РФ

“У нас є чат-бот “Хочу жити” в Telegram, і військовослужбовці РФ або мобілізовані можуть зайти в цей бот і заповнити форму з даними про себе. Це первинна угода про те, що людина хоче добровільно здатися в полон. І коли вона вже знаходиться на території України, вона ще раз з нами зв’язується, і наші фахівці передають цю людину нашим підрозділам, які забезпечують військовослужбовцям РФ безпечний вихід”, — розповідає Матвієнко.

Сплеск звернень збігся зі стартом мобілізації у РФ.

Матвієнко зазначив, що надходять дзвінки й від тих, хто ще не отримував повістки або від їхніх родичів. Росіяни ставлять питання про те, як безпечно здатися в полон Україні, які гарантії їм будуть надані, чи можуть вони повернутися в Росію або залишитися в Україні, а також чи можуть вони отримати притулок в країнах Європи.

Коментарі