Росія обстрілює Україну ракетами, які офіційний Київ передав Москві за газові борги наприкінці 90-х – розслідування “Схем”

Крилаті ракети повітряного базування Х-55, якими з початку повномасштабного вторгнення Росія активно обстрілює українські міст – ті самі ракети, які офіційний Київ 23 роки тому віддав Москві у кількості 575 штук, разом з 11 важкими бомбардувальниками. Про це йдестя в розслідуванні проєкта “Радіо Свобода” “Схеми”.

Журналісти розшукали у державних архівах угоду, яку в 1999 році підписали прем’єр-міністри України та Росії, Валерій Пустовойтенко та Володимир Путін, та знайшли в додатках до угоди перелік серійних номерів крилатих ракет, переданих Кремлю в обмін на погашення газових боргів. Розслідувачі співставили ці серійні номери з тими ракетами Х-55, які армія РФ запускала проти України з початку повномасштабної війни, і вже виявили щонайменше з десяток збігів.

8 жовтня 1999 року тодішні прем’єр-міністри України Валерій Пустовойтенко та Росії Володимир Путін підписали угоду – на суму 275 мільйонів доларів. Відповідно до неї Україна передала за газові борги Росії вісім бомбардувальників Ту-160, три Ту-95МС і 575 ракет Х-55. Також Україна зобов’язалась передати сотні одиниць обладнання для літаків і ще 24 двигуни різних типів.

Валерій Пустовойтенко, який на той момент був прем’єр-міністром України і підписував угоду, відмовився відповісти на питання журналістів, в чому була необхідність передачі ракет та літаків.

Серед тих, хто також погодили угоду з Росією – Анатолій Кінах, у 1999 році – перший віцепрем’єр-міністр, Сергій Тігіпко, тодішній віцепрем’єр з питань економіки, станом на 2022 рік він – один із найбагатших людей України воєнного часу, за версією Forbes. Схвалив угоду і Олександр Кузьмук, тодішній міністр оборони України. Нині він – радник командувача Сил територіальної оборони ЗСУ.

“Ракети Х-55 йшли разом з бомбардувальниками, більше вони ніяк використовуватися не могли, у складі Збройних сил вони вже не стояли. Потім діяв договір 1997 року, який, в тому числі, передбачав військово-технічне співробітництво. Тому на той час про ризики ніхто й не казав”, – сказав Олександр Кузьмук у коментарі “Схемам”.

“Договір 97 року”, про який згадує Кузьмук, – це Договір про дружбу і співробітництво з Росією. У ньому зазначено, що “сторони, відповідно до положень Статуту ООН, поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі