СБУ викрила настоятеля храму УПЦ, який працював на гауляйтера Харківської області

Під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області СБУ викрила ще одного поплічника Кремля в рясі. Ним виявися настоятель одного із храмів Куп’янської та Ізюмської єпархії УПЦ МП. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Під час тимчасової окупації Куп’янського району священник закликав місцеву релігійну громаду підтримати загарбників. Також у своїх «проповідях» виправдовував злочини агресора у війні проти України.

Більше 30 священників УПЦ підозрюють у діяльності на користь рф — керівник СБУ

Крім того, він усіляко сприяв поширенню окупаційного режиму у захопленій частині регіону і для цього особисто контактував з місцевим гауляйтером Віталієм Ганчевим. Саме з ним представник УПЦ МП погоджував свої дії щодо використання церкви для залучення громадян до лав ворога і дискредитації Сил оборони України.

Для проведення підривної діяльності він залучив прихожанку з одного із місцевих селищ, яка допомагала йому розповсюджувати прокремлівську пропаганду на території громади. Однак, під час звільнення району клірик зі своєю спільницею втекли до рф, де намагаються переховуватись від правосуддя.

Наразі обом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України) та оголошено у розшук.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі