СБУ затримала російських диверсантів, які готували напади на об’єкти ЗСУ та Міноборони на Київщині (Фото, Відео)

Спеціалісти контррозвідки Служби безпеки України успішно викрили «розконсервовану» агентурно-бойову групу фсб в Києві. Група складалася з трьох осіб, які готувались до здійснення серії потужних вибухів на об’єктах військового управління в Україні.

Серед основних цілей агресора були підрозділи Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони України, а також їхні командні пункти та резервні штаби.

Для здійснення диверсій планувалося використати до 10 дронів, обладнаних саморобними вибуховими пристроями.

Проте співробітники СБУ вжили заходів щодо передчасного викриття та затримали всіх учасників російської групи, коли ті вже перейшли до активного етапу підготовки до диверсій.

СБУ “на гарячому” затримали харків’янина, який за 12 тисяч доларів допомагав ухилятися від мобілізації (Фото)

Встановлено, що ворожа група була сформована ще у 2018 році одним з кадрових працівників 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби фсб. Вона складалась з трьох осіб, мешканців Києва та Чернігова, які були переведені до режиму «очікування» до початку повномасштабного вторгнення рф.

Кожен з учасників російської агентурно-бойової групи мав свою фахову область та відповідав за проведення розвідувальних та підривних операцій на користь країни-агресора.

Один із них виготовляв саморобні вибухові пристрої, інший відповідав за модернізацію «цивільних» безпілотних літальних апаратів для їхнього перетворення в ударні дрони.

Лабораторії для виготовлення вибухівки та «модернізації» безпілотників були облаштовані в місцях проживання фігурантів.

Інша учасниця ворожої групи безпосередньо керувала дронами. Щоб отримати необхідні навички, вона весною цього року пройшла курси з підготовки операторів БПЛА на Київщині.

Навесні цього року фігуранти розпочали відслідковування місць дислокації підрозділів Сил оборони на території столичного регіону.

На підставі зібраних доказів учасникам ворожої групи повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Зловмисників тримають під вартою, їм загрожує строк до 15 років ув’язнення.

Коментарі