Село під Харковом залишили без газу: в СБУ порушили кримінальну справу

Співробітники Служби безпеки України розбираються в причинах, за якими село Благодатне залишилося без блакитного палива напередодні опалювального сезону.

Як повідомили в пресслужбі Харківського обласного управління СБУ, посадові особи компанії вимагали додаткові гроші від споживачів, при цьому “прикривалися” президентом і керівництвом держави.

“Таким чином, вони підбурювали людей до масових акцій протесту, що могло дестабілізувати ситуацію в регіоні”, – сказано в повідомленні спецслужби.

Під Харковом жінка загинула через нелегальне підключення газу

За інформацією СБУ, газ відключили на початку жовтня під виглядом ремонтних робіт, після цього у жителів села зажадали підписати додаткову угоду на неіснуючу раніше послугу – обслуговування внутрішньобудинкових систем. Вартість послуги коливалася в діапазоні 1200-1800 гривень на рік. Також в АТ “Харківгаз” відповідальність за тарифи поклали на президента і Кабмін. У той же час силовики нагадали, що Товариство з обмеженою відповідальністю “Харківгаз” на 95,5% є приватною компанією, яка самостійно формує ціни на послуги.

Це призвело до численних акцій протесту, під час яких місцеві жителі перекривали дорогу для автомобілістів.

В СБУ відкрили кримінальне провадження за ст. 109 (“дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.

Після втручання правоохоронців газопостачання села відновили 17 жовтня. Досудове розслідування триває.

Під Харковом люди перекрили дорогу через відключеного газу і вартості (Відео)

У той же час в компанії всю відповідальність за те, що сталося поклали на “псевдоактивістів”, які нібито блокували доступ газовиків до обладнання, яке потребувало ремонту.

“Звертаємо увагу правоохоронних органів на деструктивну діяльність псевдоактивістів, які намагаються спонукати людей до протиправних дій і закликають до дестабілізації ситуації в суспільстві і просимо вжити відповідних заходів”, – сказано в заяві, яку розміщено на сайті АТ “Харківгаз.

Коментарі