“Щеплені люди не просто масово хворіють, а масово вмирають”, – імунолог

Харківський лікар-імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський розповів Newsroom про мутації Дельта-варіанту, чи знижується ефективності вакцин і виробництво нового препарату від коронавірусу в нашому місті.

На тлі значного спалаху COVID-19 хотілося б прояснити: наскільки штам вірусу Дельта відрізняється від традиційного коронавірусу?

Правильно називати навіть не штам, а варіант коронавірусу. Їх на сьогодні існує чотири. Це Альфа, Бета, Гамма і Дельта. Наприклад, Альфа – це британський варіант. Бета і Гамма – південноафриканський і бразильський. Дельта раніше ми називали індійським варіантом. Але сьогодні він набув найширшого поширення і тепер це, можна сказати, окреме велике “дерево” в родині коронавірусів. У Дельта-варіанту сьогодні виявлено близько 25 модифікацій. Натомість лінійка – це не один, а група штамів, яким властиві деякі загальні мутації. Сьогодні у світі домінує лінійка Дельта-AY4, вона становить 94% всієї циркуляції коронавірусу. Цей вірус набагато заразніше інших і набагато легше поширюється. У зв’язку з цим можна з упевненістю сказати, що сьогодні всі неінфіковані люди стали частіше хворіти.

Перша вакцина від COVID-19, завезена в Україну, викликала тромбоз у жінок – лікар

У тому числі діти?

Зрозуміло. Зараз йде початок холодного сезону і в більшості випадків Дельта-варіант протікає у дітей як гостре респіраторне захворювання. Як правило, цей стан виражається загальною інтоксикацією, невеликим розладом шлунка, нежитю і кашлем. Загалом у малюків захворювання проходить легко і вони швидко одужують. Але вони можуть заражати коронавірусом людей з груп ризику – батьків, дідусів і бабусь.

Що можете сказати про ефективність вакцин, представлених в Україні сьогодні?

Щепитися сьогоднішніми вакцинами для себе я сенсу не бачу. У мене є природний захист і він більш ефективний, ніж ті препарати від коронавірусу, які є. Річ у тому, що існуючі вакцини – це вакцини до вчорашнього варіанту вірусу. Ці препарати створювалися для профілактики захворювання Уханьского варіанту. Тобто, це вірус, який циркулював два роки тому. Ви запитаєте чи змінився він? Звичайно змінився. Особливо Дельта-варіант. Генетичні вакцини типу Pfizer, Moderna, а також векторні препарати AstraZeneca в собі несуть ген, що кодує Spike-білок і більше нічого. Вони змушують наші клітини виробляти тільки Spike-білок. І якщо цей компонент не буде відповідати вірусному, то ніякого повноцінного захисту не буде.

Сьогодні багато інформації про те, що в разі вакцинації від коронавірусу знижується ризик летального результату? На ваш погляд, чи так це насправді?

Генетичні вакцини, до складу яких включено Spike-білок, можуть захищати людину від інфікування, тобто, від прикріплення вірусу до клітин. І вони або захищають, або не захищають. Якщо все ж відбулося інфікування, впливати на перебіг хвороби та на прогноз ці препарати не будуть. Вірус прикріпився – процес пішов і подальший його розвиток залежить від конкретної людини. Водночас інактивована вакцина CoronaVac, яка містить в собі не тільки Spike-білок, а повний набір вірусних антигенів, здатна підготувати організм до зустрічі з коронавірусів, на мій погляд, більш повномасштабно і, можливо, в разі зараження коронавірусом захворювання буде проходити легше . Але повторюся, всі ці препарати були розраховані на протидію тому, Уханьського варіанту коронавірусу.

Центри вакцинації в Харкові й області нанесли на карту

Тобто, люди, які зробили щеплення Pfizer, Moderna або AstraZeneca отримують неефективний захист від коронавірусу?

Не можна говорити, що це неефективний захист. Цей захист з низжчою ефективністю, ніж це передбачалося раніше. За моєю інформацією, в середньому ефективність цих вакцин впала з 90% до 60%. Сьогодні ми отримуємо дуже тривожні сигнали з країн, де ведеться хороша статистика. Наприклад, у Великій Британії 75% всіх смертей в останні тижні були серед вакцинованих громадян. Тобто, щеплені люди не просто масово хворіють, а масово вмирають. Опрацьовані дані майже 700 тисяч інфікованих. За три тижні в Великобританії захворіло 277 504 повністю вакцинованих і 275 845 нещеплених, померло 2285 повністю щеплених і 730 нещеплених. Летальність серед вакцинованих хворих близько 0,8%, серед нещеплених – близько 0,3%.

Хворі варіантом Дельта люди у віці до 50 років практично не вмирають незалежно від вакцинального статусу – 175 смертей на 520 тисяч інфікованих (летальність 0,035%). Вмирають загалом вакциновані 50+ (2239 осіб), яких не захистила вакцинація. Летальність серед щеплених 50+ – 1,6%, серед нещеплених – 5%. Так, частота смертей серед нещеплених набагато вища, але нещеплених серед 50+ мало, близько 15%, тому 75% смертей в країні припадає на повністю вакцинованих. Ця інформація повністю руйнує глобальний міф про захищеність щеплених. Тільки в одній країні, тільки за три тижні 270 тисяч випадків інфікування і 2300 смертей серед повністю вакцинованих. Вакцинація не захистила їх ні від захворювання, ні від летального результату.

На мій погляд, наявність вакцини зовсім не привід розслаблятися. Я рекомендую всім вакцинованим людям через місяць перевірити у себе наявність або кількість антитіл і продовжувати вживати заходів щодо захисту від коронавірусу. Безумовно, вакцинація потрібна, її ефективність впала, але вона знижує ризики захворіти і померти. Але варто пам’ятати, що це не панацея, особливо для людей з груп ризику.

У Харківській області від коронавірусу померли 50 медпрацівників

Нещодавно міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко озвучив плани про монтаж лінії для виробництва вакцин проти грипу і COVID-19 в Харкові? Чи буде цей препарат орієнтований на боротьбу модифікованого варіанту Дельта? Або цей препарат створюватимуть проти Уханьського коронавірусу?

Йдеться про комерційний проєкт. Уряд до нього прямого відношення не має. Чи буде завод? Так, він будується. Оскільки це, повторюся, комерційний проєкт, тому він реальний. Рік тому нам розповідали “казки” про українську вакцину, показували картинки, говорили, що її створює цілий ряд лабораторій, але через рік ми розуміємо, що це була, м’яко кажучи, неправда. Наразі інформація правдива. Я спілкуюся з керівництвом цього концерну і вони на початку 2022 року планують запустити в Харкові виробництво нового китайського препарату проти грипу і коронавірусу. Тобто, це буде не українська вакцина. Як мені здається, препарат буде хорошої якості. Чи буде він адаптований на новий склад штаму – сьогодні у мене інформації немає, але я припускаю, що це неминуче, адже йти іншим шляхом просто не можна. Потрібно створювати вакцину проти Дельта-варіанту. При цьому складно прогнозувати, як за цей час встигне мутувати вірус. Хоча мені здається, що Дельта-варіант – це фінальна модифікація.

Ви є консультантом цього проєкту з виробництва китайської вакцини в Харкові?

На сьогодні це неофіційне консультування. Ми бачимо там загальні підходи і загальні інтереси. Коли мова йшла про те, що “Лекхім” буде закуповувати китайську вакцину, я спочатку вважав, що це буде найкраща з вакцин в плані ефективності і безпеки. Моє бачення загалом збігається з ініціаторами цього виробництва. Про те, як буде співпраця проходити надалі – може бути ми будемо допомагати заводу з контролем або клінічними випробуваннями. Десять днів тому ми зустрічалися з керівництвом концерну і обговорювали перспективи. На мій погляд, розливати китайську вакцину – добре, але у заводу повинно бути більше амбіцій – велика лінійка препаратів, в тому числі своя вакцина. І це думка співпала з думкою керівництва концерну.

Зеленський назвав мінімальну зарплату, яку отримуватимуть медики

На ваш погляд, технологічно завод “Лекхім” витягує завдання з виробництва китайської вакцини?

Можу сказати, що зараз якраз будується необхідна лінія під це виробництво.

В одному з інтерв’ю ви торкнулися теми вірусів герпесу, який активує коронавірус. Наскільки ці ускладнення небезпечні для здоров’я людей, що перехворіли?

На сьогодні питання про те, чи може коронавірусна інфекція стати хронічною, залишається відкритим. Поки загальна думка така, що це гостра інфекція. При цьому у 50% перехворілих через час після одужання виникає спектр проблем. Це явище в медичному співтоваристві умовно назвали POST COVID. За клінічним описом ці стани схожі на коронавірус, але відрізняються. Це синдром хронічної втоми, тривале підвищення температури, а також порушення уваги, сну, нюху і смаку. Поки в світовій практиці немає чіткого пояснення цьому явищу. Відповідно до гіпотези, розробленої в лабораторії реабілітології та імунології інституту імені Іллі Мечникова, якою я керую, відбувається активація вірусу герпесу, який постійно знаходиться в організмі людини.

У сімействі герпесів налічується близько 100 вірусів, з них людських – вісім. Всі вони – довічні. Згідно з нашою гіпотезою, коронавірус може активувати не один вірус герпесу, а кілька. Багато людей можуть прожити все життя, не відчувши на собі їх впливу. А деякі – стикаються зі значними проблемами здоров’я, при цьому лікарі не можуть їх як слід діагностувати, тому що їх клініка розмита і нетипова. Одна з візитних карток герпесу – синдром хронічної втоми у дорослих. Діти можуть часто хворіти через носійства герпесів. Крім цих ознак існують сотні інших. У їх числі – різні запальні процеси в серцевих і залозистих тканинах, статевій системі, і нервовій тканині, як однієї з “улюблених” мішеней вірусу герпесу.

90% пацієнтів в Харківській області хворіють штамом “Дельта”

Чи загрожує Україні епідемія грипу в цьому році?

Після практично повної відсутності грипу в сезоні 2020-2021 у Північній півкулі та влітку 2021 року в Південному, циркуляція вірусу грипу, починаючи з серпня швидко наростає. В основному вона відбувається в Китаї і Індії. Там зараз домінує варіант грип “В”, лінія Вікторія. Всім рекомендую вакцинуватися. Особливо важливо прищеплювати дітей. Грип – НЕ Covid-19, для малюків він може бути смертельним. Корейська квадрівалентна вакцина вже доступна.

На ваш погляд, як довго триватиме нинішній сплеск захворюваності коронавірусом? Коли чекати спаду захворюваності коронавірусу в Україні?

У найближчі місяці в більшості локацій світу буде досягнутий популяційний імунітет. Коронавірус від нас нікуди не дінеться, оскільки він з нами був завжди. Що до України: у нас хвиля тільки розвивається. Думаю, що вона буде активною ще близько двох місяців. Можливо, до новорічних свят ми помітимо спад захворюваності і летальних випадків.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі