Скіфське золото повернули в Україну завдяки розслідуванню СБУ та БЕБ (Фото, Відео)

Скіфське золото, яке було вивезено з Криму у 2013 році, повернуто до України. Це сталося завдяки розслідуванню СБУ та БЕБ, яке тривало майже 10 років.

У 2013 році колекція старожитностей була вивезена з Криму до ЄС для експонування у приватних європейських музеях. Однак, згідно з підписаними угодами, артефакти мали бути повернуті в Україну влітку 2014 року.

Після окупації Криму російськими військами у 2014 році, кримські музеї, які були відповідальними за зберігання колекцій, самоусунулися від виконання своїх обов’язків. У зв’язку з цим у 2014 році було розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного перебування культурних цінностей за кордоном.

СБУ та БЕБ збирали докази протягом майже 10 років. У рамках розслідування було проведено ряд слідчих дій, зокрема, допити свідків, експертизи та виїзди на місця подій.

Завдяки співпраці СБУ та правоохоронців Іспанії до України повернуть вкрадене «Скіфське золото» (Фото, Відео)

Зібрана інформація була використана для подання позову до Верховного суду Нідерландів. У 2023 році суд виніс рішення на користь України, зобов’язавши Нідерланди повернути колекцію.

Наразі в Україну вже перебувають 565 старожитностей. Тривають заходи із повернення інших елементів «Скіфського золота».

Коментарі