Сковороди замість Пушкінської: у Харкові перейменували 65 вулиць

Харківська міська рада на засіданні сесії схвалила перейменування 65 топонімів у Харкові. Зокрема, вулиця Пушкінська відтепер називається вулицею Григорія Сковороди, а вулиця Короленка — Миколаївською.

Колишній провулок Чкалова тепер має ім’я загиблого військового льотчика та Героя України Сергія Пархоменка, Уральську вулицю названо на честь військового 92-ї бригади Івана Щоголєва. Також перейменовано провулок Балашовський на ім’я загиблого бійця 93-ї бригади Івана Лєшєнкова, а колишній Адигейський провулок тепер має ім’я загиблого офіцера-зенітника Олега Гуцола. Вулицю Ромена Роллана перейменували на честь Леся Курбаса.

Нагадаємо, що громадське обговорення щодо перейменування вулиць тривало два дні у формі електронного опитування. Детальніше ознайомитися з усіма перейменованими топонімами можна за посиланням.

Громадські активісти та небайдужі харків’яни неодноразово просили перейменувати вулиці у Харкові, назви яких пов’язані з РФ і росіянами. Як повідомляв мер Харкова Ігор Терехов, він не поспішав із рішенням про перейменування Пушкінської, доки військові рф вчергове не завдали ударів по місту, зокрема по цій вулиці.

“Я, як і багато харків’ян, завжди відчував, що Пушкін – це не про сучасну росію, не про ту реальність, яку путінський режим намагається насаджувати, використовуючи велич історичних постатей для своєї вигоди. Але після того, як ворог завдав жахливих ударів по нашому місту, забрав життя невинних і перетворив будинки на руїни, ми бачимо реальну ціну таких рішень. Це біль, який Харків відчув найгостріше за всю історію цієї війни. І тому я вважаю, що ми не можемо залишити все, як є”, — написав Терехов у Telegram-каналі.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі