У Куп’янську мера та депутатів намагалися закидати яйцями

У місті Куп’янськ Харківської області на сесії місцевої міськради стався конфлікт між жителями та депутатами. Предметом суперечки стало рішення про закриття чотирьох шкіл – двох сільських і двох у самому райцентрі. Про це Newsroom розповіли учасники протесту.

У Харкові перекрили дорогу через відключення газу

За словами мітингувальників, навчальні заклади планують закрити до 2024 року. Своє рішення чиновники мотивують тим, що в школах дуже мало дітей і їх нерентабельно утримувати. Під це визначення потрапила гімназія №1, де зараз навчаються до 170 хлопців, навчально-виховний комплекс №7, а також Осиновська та Пристинська гімназії.

“На ці будівлі наклали просто погляд певні багаті люди. Будівлі просто будуть продаватися в приватні руки. Діти нікого не цікавлять, нікому не потрібні. Один раз обіцяють так, вдруге – по-іншому, третій раз – інакше. До цих віддалених сіл немає доріг, автобуси ходять два рази в день, вранці та ввечері. Нікому не цікаво, як діти добиратимуться до школи”, – скаржаться мітингувальники.

 

 

У підсумку на сесії спалахнув конфлікт між ініціативним комітетом батьків і депутатами. У міського голови Геннадія Мацегора та народних обранців полетіли яйця. Проте, за проєкти змін в освіті та реорганізацію шкіл проголосувала більшість депутатів. Тоді незадоволені куп’янчанам перекрили харківську трасу. Вони пропускають тільки спецтранспорт і машини з маленькими дітьми.

“У мене п’ятеро дітей. Двоє старших вже відучилися, працюють залізничниками, дочка – одна з кращих студенток у ветеринарному. Всі вони закінчили цю гімназію. Тепер син йде в п’ятий клас. А нам кажуть – ні, тут погано вчать. Пропонують дитині через п’ять зупинок їздити в іншу школу. А транспорт тут не так, як в Харкові їздить, а раз у 20 хвилин і забитий людьми, яким треба на роботу”, – обурюється купянчанка Юлія.

 

 

У причетності до цього рішення учасники пікету звинувачують главу Куп’янської райдержадміністрації Валерія Люботу – мовляв, він має матеріальний інтерес у закритті шкіл. За їхніми словами, вперше чоловік намагався реалізувати це рішення ще на початку 2010 років. Однак сам чиновник відкидає звинувачення, хоча і підтвердив, що це питання вже порушувалося раніше.

“Тоді ми аналізували роботу навчальних закладів. З’ясувалося, що вони розраховані на 15 тисяч, а дітей набагато менше. В гімназії, розрахованої на 1,5 тисячі учнів, займалися 350 дітей. Зараз – і того менше”, – розповів Newsroom Валерій Любота, який займав у 2009 році посаду заступника мера Куп’янська.

202088993_2653160214983696_6364229620094564228_n.jpg

Фото: Богдан Черемський

За його словами, незабаром почалася передвиборча кампанія та звинувачення в тому, що йому потрібну будівлю гімназії, “вкинула” Партія Регіонів. Через 12 років мітинги, вважає голова РДА, можуть бути організовані тими ж людьми.

“Зараз ми можемо залишити одну школу з 11 класами, а в інших має бути по дев’ять класів. Батьки, звичайно ж, проти. Але це державна програма. Ми вирішили зробити ЗОШ №4 базовою. Депутати на сесії виділили гроші на її ремонт. Що стосується сіл – справді там погана дорога. Є проєкт ремонту та тендер, а поки дійшли згоди про те, що дітей возитимуть перевізники”, – заявив Валерій Любота.

У Харківській області медики вийшли на протест через зарплату та виплати (Відео)

Чиновник вважає, що потрібно дивитися в майбутнє й зараз району немає потреби утримувати стільки шкіл – ні з погляду бюджету, ні з погляду кількості учнів і якості освіти. Однак місцеві жителі з ним не згодні та готові відстоювати свою правоту до останнього – аж до акцій протесту з наметами та шинами.

120092433_621099771905803_3117920670141521762_n.jpg

Валерій Любота. Фото: Facebook

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі