Unilever, виробника Domestos, Lipton, Axe та Dove, визнано міжнародним спонсором війни, — НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло британську компанію Unilever до списку міжнародних спонсорів війни. Unilever є великим гравцем на ринку продуктів харчування та товарів побутової хімії, володіє більш ніж 400 брендами та має підприємства по всьому світу, включаючи Domestos, Axe, Rexona, Dove, Lipton, Knorr та інші.

Рішення було прийнято через те, що компанія, працюючи в росії, сплачує значні податки до російського бюджету, тим самим фінансуючи економіку агресора та сприяючи продовженню війни Росії проти України.

Unilever має багато підприємств і співробітників у рф, і у 2022 році її дохід від російського бізнесу становив 1,4% від загального обороту та 2% від чистого прибутку, який зріс на 24,9% в порівнянні з попереднім роком.

Попри обіцянки зупинити експорт та імпорт товарів від й до росії та зменшити витрати на рекламу, Unilever продовжувала збільшувати свій прибуток протягом війни.

Голова НАЗК Олександр Новіков наголосив, що Unilever має залишити рф, оскільки її дії несумісні з цінностями прав людини та підтримують війну проти України.

Ашан офіційно визнали міжнародним спонсором тероризму: подробиці

«Unilever не може виступати проти війни, паралельно сприяючи воєнній машині путіна. Ми внесли цю компанію до переліку міжнародних спонсорів війни, оскільки їхні сотні мільйонів податкових внесків до бюджету рф допомагають фінансувати війну проти України та можуть таким чином навіть опосередковано фінансувати якусь групу російських найманців. Unilever має нового генерального директора – Хайна Шумахера, отже їм потрібен новий старт, бо вони мають відповідати цінностям прав людини. Unilever має залишити росію зараз, або історія запам’ятає її співучасть у цій війні», — підкреслив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Такі дії компанії свідчать про її небажання долучитись до коаліції доброчесного та відповідального бізнесу, який підтримує демократію та свободу. Фінансуючи російську економіку шляхом сплати податків, Unilever сприяє діям агресора.

Метою НАЗК є тиск на репутацію таких компаній, щоб їм не було вигідно співпрацювати з агресором, закриваючи свої бізнеси у рф та визначаючи свою позицію у демократичному світі.

Перелік “Міжнародні спонсори війни” розроблено НАЗК та розміщено на порталі “Війна і санкції” (“War&Sanctions”). Всі компанії, що співпрацюють з агресором і включені до цього списку, вносяться до бази даних World-Check, найбільшої у світі бази даних.

NewsRoom – незалежне видання, яке розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто», «Їжа».

Коментарі